Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Stodoła Spotkań. Projekt i zdjęcia: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

Zobacz galerię [9 zdjęć]

Stodoła Spotkań. Projekt i zdjęcia: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
25 wrz 2018 08:32

Stodoła spotkań - zobacz wyjątkową realizację

Stodoła Spotkań w Ryglicach to obiekt inspirowany tradycyjną polską architekturą drewnianą , prostymi formami domów z bali o konstrukcji zrębowej oraz drewnianymi stodołami.

Projektowany obiekt to kameralna altana, pawilon pełniący funkcję lokalnego miejsca spotkań - organizacji imprez, wspólnego grillowania i biesiadowania przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, otwarta, korespondująca z otaczającym krajobrazem .

Obiekt inspirowany jest tradycyjną polską architekturą drewnianą , prostymi formami domów z bali o konstrukcji zrębowej oraz drewnianymi stodołami. Swoim wyglądem nawiązuje również do miejscowego spichlerza – najstarszego tego typu budynku w Małopolsce. 

Przestrzeń pawilonu została podzielona na dwie strefy, otwartą oraz pozornie zamkniętą. Całość zadaszono prostym dwuspadowym dachem krytym gontem. Całej przestrzeni dramatyzmu dodają dwa rzędy dynamicznie uformowanych stalowych słupów, które podtrzymują drewnianą konstrukcję dachu. Część otwarta to obszerny taras do którego przynależy kameralny kamienny kominek.

Zobacz także: Parterowy dom - nowocześnie zaprojektowane 130 metrów

Wydzielone pomieszczenie części zamkniętej tworzy zrębowa, ażurowa, współcześnie formowana struktura z elementów litego drewna. Czerpie ona inspiracje z polskiej tradycji budowlanej – zrębowych konstrukcji drewnianych. Jest to forma transparentna, z możliwością otwarcia na przyległy taras dzięki przesuwnym panelom drzwiowym. Jest to bezpośrednie nawiązanie do ażurowych przegród drewnianych budynków gospodarczych, które filtrują i przepuszczają światło.

Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie. Widoczna jest inspiracja architekturą tradycyjną w postaci kreatywnej reinterpretacji. Zastosowane materiały budowlane także stanowią pewnego rodzaju eksperyment, tworzą architektoniczną grę kontrastów i faktur. Konstrukcję drewnianą zestawiono z elementami stalowymi. Skontrastowano nadwieszony lekki dach kryty tradycyjnym gontem z minimalistyczną prostotą ciężkiego kamiennego kominka. Z kolei stalowe przewody kominowe dodają industrialnego i na wskroś nowoczesnego charakteru zaprojektowanemu obiektowi.

Stodoła Spotkań 

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu
Zespół: Bogusław Barnaś, Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Współpraca: Dominika Ropek
Konstrukcja: Rafał Grzywacz
Elektryka: Bogdan Duszyński
Lokalizacja: Ryglice, Polska
Powierzchnia obiektu: 139,50 m2
Projekt: 2013-2014 Realizacja: 2018
Klient: Miasto Ryglice

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH