Toaleta Publiczna w Płocku/Geberit. Produkt zgłoszony do konkursu Dobry Design 2019.

Zobacz galerię [19 zdjęć]

Toaleta Publiczna w Płocku/Geberit. Produkt zgłoszony do konkursu Dobry Design 2019.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
12 paź 2018 14:17

Toaleta Publiczna w Płocku/Geberit

Nowy budynek użyteczności publicznej w Płocku to najnowsza realizacja Konkursu Koło na Projekt Łazienki. Produkt zgłoszony do konkursu Dobry Design 2019.

Nazwa produktu: Toaleta Publiczna w Płocku

Nazwa kategorii: Wnętrza i obiekty publiczne

Opis produktu: W 2016 roku, to właśnie Płock został miastem biorącym udział w Konkursie KOŁO. Zadaniem uczestników było stworzyć projekt wolnostojącej toalety miejskiej dla mieszkańców, a także zaprojektować dodatkowe funkcje budynku. W swojej koncepcji autorzy wygranej pracy – Stanisław Łakiński i Łukasz Spychaj, zaplanowali dla Płocczan miejsce rekreacji i wypoczynku. Latem budynek w kształcie sztucznego wzgórza, porośniętego bujną roślinnością będzie punktem spotkań, zimą natomiast zamieni się w skarpę do zjeżdżania na sankach. - To kolejny budynek konkursowy, który został zrealizowany w polskich miastach. Nasz konkurs wyróżnia to, że idea młodych twórców może dosłownie „stanąć” na miejskich ulicach, placach czy bulwarach. Współpraca z władzami Płocka była bardzo udana, a na realizację wygranego projektu mieszkańcy czekali tylko dwa lata – opowiada Justyna Zborowska, Menedżer ds. PR i reklamy w grupie Geberit, do której należy marka KOŁO. Jury pod przewodnictwem prof. Ewy Kuryłowicz (Wydział Architektury PW, Wiceprezes Kuryłowicz &Associates, Sędzia SARP), w pracy Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja szczególnie doceniło wyraźne ukształtowanie miejsca rekreacji, zabaw oraz spotkań.

Zaplanowana funkcja społeczna sprawia, że toaleta miejska jest tylko jednym z powodów do odwiedzenia tego miejsca. Co więcej, proekologiczne ukształtowanie przestrzeni oraz użycie najprostszych, naturalnych materiałów (betonu i szkła) jest odpowiedzią na współczesne wyzwania, przed którymi stoi architektura. Aleja Antoniego Roguckiego to główny ciąg spacerowy, znajdujący się na największym osiedlu Płocka - Łukasiewicza. Osiedle powstało w latach 70-tych XX wieku i zdominowane jest przez wielkopłytową zabudowę mieszkaniową. Obszar to miejsce wypoczynku dla mieszkańców osiedla, który tworzy wraz z al. Spacerową zielony ciąg pieszy będący połączeniem ze Starym Miastem i nabrzeżem wiślanym. JUBLEUSZOWY SŁUPSK W 20., jubileuszowej edycji Konkursu KOŁO 2018, uczestnicy tworzyli projekty dla Słupska. Miejskie bulwary, na których może stanąć wygrany projekt, zostały objęte programem rewitalizacji – dlatego zwycięska koncepcja autorstwa Aleksandry Kozłowskiej, również ma wysokie szanse na realizację. Oprócz budynku toalety w Płocku, innymi przykładami prac konkursowych, które funkcjonują już w przestrzeni publicznej są m.in. Pawilon Plażowy w Warszawie, toaleta w Kazimierzu Dolnym oraz toaleta przy Rondzie Mogilskim w Krakowie. Szczegóły konkursu oraz regulamin znajdują się na stronie: www.konkurskolo.pl 

Od kiedy na rynku: sierpień 2018

Dostępność na rynku: sierpień 2018

Nagrody,opinie,rekomend.: Grand Prix Konkurs KOŁO  

Geberit Sp. z o. o.
ul. Postępu 1, 02-676 Warszawa
Telefon/Fax 22 37 60 102
geberit.pl@geberit.com
www.geberit.com

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

CZYTAJ WIĘCEJ

Partner Główny

Partnerzy

Partnerzy Wspierający