• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
22 gru 2014 13:55

Karkówkowe steki z leśnymi grzybami

Pyszne steki z aromatycznym sosem - idealna propozycja na świąteczny stół. Przepis na 4 porcje.

Składniki:
- 600 g karkówki (możesz użyć innego mięsa, np. piersi z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej)
- esencja do sosu pieczeniowego Knorr
- 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr
- 8 suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie pokrój je w paski. Wywar pozostaw.

Osuszone mięso posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w 180 stopniach.

Na rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj grzyby, rozmaryn i esencję, dzięki której sos będzie gęsty i aromatyczny. Sos gotuj przez około 3 minuty. Upieczoną karkówkę podawaj z sosem i kaszą.

Przepis: Knorr.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH