• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
22 gru 2014 14:09

Ryba po grecku z ananasem

Wariacja na temat ryby po grecku, którą często przygotowujemy na Wigilię.

Składniki:

- filet z białej ryby - 600 gramów
- bulion warzywny – 500 mililitrów
- fix Kurczak w delikatnym sosie curry - 1 opakowanie
- liść laurowy - 1 sztuka
- kawałki ananasa z puszki z syropem - 100 gramów
- ziele angielskie - 3 ziarna
- ketchup - 4 łyżki
- pieprz - 3 ziarna
- marchewka - 4 sztuki
- świeża kolendra - 1 pęczek
- pietruszka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 4 łyżki
- seler - 0.5 sztuki
- olej do smażenia – 150 mililitrów
- cebula - 1 sztuka

Sposób przygotowania: 

1. Rybę umyć, pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą i pieprzem, po czym obtoczyć ją w mące i usmażyć na oleju z obu stron.

2. Cebulę pokroić w piórka. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę przesmażyć w garnku, następnie dodać starte warzywa, przyprawy i zalać wszystko bulionem. Dusić kilka minut, pod koniec dodać kawałki ananasa, posiekane chilli oraz pokrojoną kolendrę i wymieszać.

3. Rozmieszać Fix Knorr w rondelku w 150 ml wody i 150 ml soku z ananasa (z puszki) i zagotować.

4. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć połowę warzywnego farszu z ananasem. Następnie ułożyć kawałki ryby i przykryć ją pozostałą częścią warzyw. Całość zalać Fixem, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 25 minut.

Przepis: Knorr.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH