Barszcz wigilijny. Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Fot. Knorr.
Barszcz Wigilijny.jpg
Autor: Joanna Buharewicz
04 gru 2014 15:55

Barszcz wigilijny

Tradycyjny barszcz czerwony. Przepis na 6 osób.

Składniki:

- 1 kg czerwonych buraków
- 1 opakowanie barszczu czerwonego Knorr 
- 1 sztuka przyprawa w mini kostkach czosnek Knorr 
- 3 litry wody 
- 2 marchewki 
- 1 średnia pietruszka 
- 1 seler 
- 1 por
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 kg kwaśnych jabłek 
- 2 łyżki majeranku
- pieprz 
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie 
- 1 główka obranego czosnku
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru

Uszka:
- 30 dekagramów mąki
- 1 jajko 
- 120 mililitrów wody 
- szczypta soli
- 30 dekagramów kapusty kiszonej 
- 2 dekagramy suszonych grzybów 
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Barszcz:

1. Dokładnie umyć buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnić na mniejsze kawałki i zalać 3 litrami wody.

2. Dodać przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodać ocet oraz cukier i zaczekać, aż barszcz się zagotuje. Gotować wszystko razem jeszcze ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstawić zupę w chłodne miejsce i pozostawić pod przykryciem do następnego dnia.

3. Następnie przecedzić barszcz (powinno wyjść około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i doprawić go do smaku torebką barszczu czerwonego Knorr, co poprawi aromat i kolor.

Uszka:

1. Zagnieść ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.

2. Posiekać drobno kapustę i ugotować z grzybami oraz masłem (lub margaryną).

3. Dodać pokruszoną przyprawę w mini kostkach czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszać.

4. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm. Wykroić szklanką krążki, następnie na każdy nakładać farsz i zawijać uszka. Gotować 6-8 minut, po czym podawać zalane barszczem.


Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH