
Castorama: aktualna gazetka z promocjami
Tradycyjny barszcz czerwony. Przepis na 6 osób.
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków
- 1 opakowanie barszczu czerwonego Knorr
- 1 sztuka przyprawa w mini kostkach czosnek Knorr
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżki majeranku
- pieprz
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 główka obranego czosnku
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
Uszka:
- 30 dekagramów mąki
- 1 jajko
- 120 mililitrów wody
- szczypta soli
- 30 dekagramów kapusty kiszonej
- 2 dekagramy suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Barszcz:
1. Dokładnie umyć buraki. Warzywa i jabłka rozdrobnić na mniejsze kawałki i zalać 3 litrami wody.
2. Dodać przyprawy i całą główkę obranego czosnku. Następnie dodać ocet oraz cukier i zaczekać, aż barszcz się zagotuje. Gotować wszystko razem jeszcze ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie odstawić zupę w chłodne miejsce i pozostawić pod przykryciem do następnego dnia.
3. Następnie przecedzić barszcz (powinno wyjść około 2 litrów czystego buraczanego wywaru) i doprawić go do smaku torebką barszczu czerwonego Knorr, co poprawi aromat i kolor.
Uszka:
1. Zagnieść ciasto z mąki, jajka, wody i szczypty soli.
2. Posiekać drobno kapustę i ugotować z grzybami oraz masłem (lub margaryną).
3. Dodać pokruszoną przyprawę w mini kostkach czosnek Knorr, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
4. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm. Wykroić szklanką krążki, następnie na każdy nakładać farsz i zawijać uszka. Gotować 6-8 minut, po czym podawać zalane barszczem.
Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Używamy ciasteczek, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu
Klikając jakikolwiek odnośnik na tej stronie wyrażasz zgodę na ustawienie plików cookie.