Filety śledziowe po kaszubsku. Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Fot. Knorr.
Filety sledziowe po kaszubsku.jpg
Autor: Joanna Buharewicz
04 gru 2014 14:31

Filety śledziowe po kaszubsku

Stół wigilijny nie może obejść się bez tradycyjnych śledzi.

Składniki:
- płaty śledziowe typu matias
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 0,5 kostki rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
- pieprz
- 0,5 kilograma cebuli
- cukier
- 0,5 szklanki octu
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy
- 1 mały koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

1. Zagotować ½ l wody z octem, liściem laurowym i zielem angielskim. W takiej zalewie moczyć śledzie przez 30 minut.
2. Pół kostki rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr rozpuścić w szklance wrzątku. Pokroić cebulę i zalać ją wywarem. Dodać majeranek, pieprz oraz sól.
3. Cebulę dusić do momentu aż będzie miękka. W razie konieczności doprawić cukrem i solą. Dodać koncentrat pomidorowy.
4. Nałożyć farsz na śledzie, potem zrolować je i spiąć. Do reszty sosu cebulowego wlać trochę zalewy.
5. Ułożyć roladki w naczyniu, polać sosem cebulowym i odstawić na parę godzin do lodówki.

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH