Autor przepisu: Grzegorz Lelek, fot. Bartosz Jarosz.
Autor przepisu: Grzegorz Lelek, fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
01 gru 2014 11:20

Grillowany miecznik z wykwintnym sosem rakowym

Pyszna ryba podawana na sałacie Cezar - świetna propozycja na lekkie świąteczne danie. Przepis na 5 porcji.

Składniki:

- 950 g filetu z miecznika
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 kg raków
- 200 ml koniaku
- 450 ml śmietanki 36%
- 15 g przecieru pomidorowego
- tymianek
- rozmaryn
- 40 g czosnku
- 50 g marchwi
- 50 g cebuli
- 50 g selera
- 80 g orzeszków pinioli
- 1 sałata lodowa
- 1 sałata radicchio
- 1 ruccola
- 1 roszponka
- 180 ml octu balsamicznego
- 6 g ziaren słonecznika
- anchois
- 150 g kukurydzy
- 300 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 1 pęczek pietruszki zielonej
- 60 g masła

Przygotowanie:

Filet z miecznika marynujemy w ziołach i jarzynach przez 24 godziny.

Przygotowujemy sałatkę Cezar z sałaty lodowej, radicchio, roszponki, ruccoli, pomidorków, kukurydzy, anchois, jogurtu naturalnego, posiekanej pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy sos rakowy: podsmażamy na oliwie raki aż do wyparowania wody. Zgniatamy, dodajemy marchew czosnek, seler. Podsmażamy i zalewamy koniakiem. Odparowujemy alkohol, dodajemy przecier, podsmażamy. Następnie zalewamy śmietanką, gotujemy do zredukowania, odcedzamy, zagęszczamy kosteczką masła.

Sposób podania: na talerzu układamy przygotowaną sałatkę Cezar, skrapiamy winegretem, układamy na to płat grillowanego miecznika. Polewamy intensywnym sosem rakowym. Zdobimy cząstką cytryny i świeżą bazylią.

Autor przepisu: Grzegorz Lelek, fot. Bartosz Jarosz.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH