Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Autor przepisu: Grzegorz Lelek, fot. Bartosz Jarosz.
Autor przepisu: Grzegorz Lelek, fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
01 gru 2014 11:20

Grillowany miecznik z wykwintnym sosem rakowym

Pyszna ryba podawana na sałacie Cezar - świetna propozycja na lekkie świąteczne danie. Przepis na 5 porcji.

Składniki:

- 950 g filetu z miecznika
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 kg raków
- 200 ml koniaku
- 450 ml śmietanki 36%
- 15 g przecieru pomidorowego
- tymianek
- rozmaryn
- 40 g czosnku
- 50 g marchwi
- 50 g cebuli
- 50 g selera
- 80 g orzeszków pinioli
- 1 sałata lodowa
- 1 sałata radicchio
- 1 ruccola
- 1 roszponka
- 180 ml octu balsamicznego
- 6 g ziaren słonecznika
- anchois
- 150 g kukurydzy
- 300 g jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 1 pęczek pietruszki zielonej
- 60 g masła

Przygotowanie:

Filet z miecznika marynujemy w ziołach i jarzynach przez 24 godziny.

Przygotowujemy sałatkę Cezar z sałaty lodowej, radicchio, roszponki, ruccoli, pomidorków, kukurydzy, anchois, jogurtu naturalnego, posiekanej pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy sos rakowy: podsmażamy na oliwie raki aż do wyparowania wody. Zgniatamy, dodajemy marchew czosnek, seler. Podsmażamy i zalewamy koniakiem. Odparowujemy alkohol, dodajemy przecier, podsmażamy. Następnie zalewamy śmietanką, gotujemy do zredukowania, odcedzamy, zagęszczamy kosteczką masła.

Sposób podania: na talerzu układamy przygotowaną sałatkę Cezar, skrapiamy winegretem, układamy na to płat grillowanego miecznika. Polewamy intensywnym sosem rakowym. Zdobimy cząstką cytryny i świeżą bazylią.

Autor przepisu: Grzegorz Lelek, fot. Bartosz Jarosz.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH