Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Indyk faszerowany pomarańczami i wędzonym boczkiem. Autorzy przepisu: Ruth Pollock, Sue Batty– szefowe kuchni Knorr w Wielkiej Brytanii. Fot. Knorr.
Indyk faszerowany pomarańczami i wędzonym boczkiem. Autorzy przepisu: Ruth Pollock, Sue Batty– szefowe kuchni Knorr w Wielkiej Brytanii. Fot. Knorr.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
04 gru 2014 14:41

Indyk faszerowany pomarańczami i wędzonym boczkiem

Świąteczna propozycja z kuchni brytyjskiej.

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 4½ - 5 godzin

 Składniki:
- indyk przygotowany wcześniej, gotowy do włożenia do piekarnika – o wadze ok. 5,4-6,5 kg

Farsz z pomarańczy i wędzonego boczku:
- 200 g masła lub margaryny
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki musztardy dijon
- 3 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki świeżo posiekanych ziół, takich jak tymianek i pietruszka
- czarny pieprz

Gravy (sos własny)
- 1 kostka rosołu z kury Knorr rozpuszczona w 500 ml gotującej się wody

Przygotowanie:
Ostrożnie poluzuj skórę na piersi indyka. Wymieszaj wszystkie składniki farszu i rozmieść pod skórą na piersiach. Umieść indyka w dużym naczyniu do pieczenia i przykryj folią. Piecz w nagrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez 40 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz 3-3,5 godziny. Usuń folię i zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 35-40 minut, aż indyk będzie rumiany i dobrze upieczony. Przełóż go na duży talerz, przykryj delikatnie folią i pozostaw na 45 minut (aby mięso łatwiej się dało kroić).

Gravy (sos własny)
Odlej nadmiar tłuszczu z soków powstałych podczas pieczenia, dodaj bulion z kury Knorr i gotuj szybko, aby zredukować sos, przez ok. 15 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Odcedź i podawaj z indykiem.

Autorzy przepisu: Ruth Pollock, Sue Batty– szefowe kuchni Knorr w Wielkiej Brytanii.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH