Kaczka pieczona z wiśnią nadwiślanką i miodem drahimskim. Fot. ARR.

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Autor: Joanna Buharewicz
18 gru 2014 12:25

Kaczka pieczona

Aromatyczne danie z wykorzystaniem produktów oznaczonych za pomocą europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.

Kaczka podawana z wiśnią nadwiślanką ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) i miodem drahimskim ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne).

Składniki:

• kaczka (ok. 2 kg)

• 2-3 łyżki masła

• 800 g wiśni nadwiślanki ChNP

• 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

• 1,5 łyżki miodu drahimskiego ChOG

• kieliszek wiśniówki

• kawałek cynamonu

• 1-2 goździki

• sól

• pieprz

• łyżka soku z cytryny

• łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem, następnie zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wiśnie wydrylować. Zagotować wino z miodem, cynamonem i goździkami, gotować pod przykryciem ok. 5-7 minut, przecedzić przez sito. 2-3 łyżki wina zostawić, a w pozostałym winie zagotować wiśnie, wlać do nich wiśniówkę i zestawić z ognia.

Kaczkę wyjąć z piekarnika i podzielić na porcje. Ułożyć w dużym żaroodpornym półmisku, obłożyć wiśniami, lekko skropić winem, w którym gotowały się owoce i sosem spod kaczki, ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30-40 min. Pozostały sos wiśniowy zagotować, wlać odstawione wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Gęstym sosem polać kaczkę. Pozostały sos podać w sosjerce. Kaczkę podawać z makaronem lub ryżem.

Poleca: Sylwester Lis, Szef kuchni Hotelu Bukovina, Bukowina Tatrzańska.

Przepis z: www.trzyznakismaku.pl

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH