Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kaczka pieczona z wiśnią nadwiślanką i miodem drahimskim. Fot. ARR.

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Kaczka pieczona z wiśnią nadwiślanką i miodem drahimskim. Fot. ARR.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
18 gru 2014 12:25

Kaczka pieczona

Aromatyczne danie z wykorzystaniem produktów oznaczonych za pomocą europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.

Kaczka podawana z wiśnią nadwiślanką ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) i miodem drahimskim ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne).

Składniki:

• kaczka (ok. 2 kg)

• 2-3 łyżki masła

• 800 g wiśni nadwiślanki ChNP

• 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

• 1,5 łyżki miodu drahimskiego ChOG

• kieliszek wiśniówki

• kawałek cynamonu

• 1-2 goździki

• sól

• pieprz

• łyżka soku z cytryny

• łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą, pieprzem, następnie zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wiśnie wydrylować. Zagotować wino z miodem, cynamonem i goździkami, gotować pod przykryciem ok. 5-7 minut, przecedzić przez sito. 2-3 łyżki wina zostawić, a w pozostałym winie zagotować wiśnie, wlać do nich wiśniówkę i zestawić z ognia.

Kaczkę wyjąć z piekarnika i podzielić na porcje. Ułożyć w dużym żaroodpornym półmisku, obłożyć wiśniami, lekko skropić winem, w którym gotowały się owoce i sosem spod kaczki, ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30-40 min. Pozostały sos wiśniowy zagotować, wlać odstawione wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Gęstym sosem polać kaczkę. Pozostały sos podać w sosjerce. Kaczkę podawać z makaronem lub ryżem.

Poleca: Sylwester Lis, Szef kuchni Hotelu Bukovina, Bukowina Tatrzańska.

Przepis z: www.trzyznakismaku.pl

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH