Karp w galarecie po żydowsku. Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Fot. Knorr.
Karp w galarecie po żydowsku. Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Fot. Knorr.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
05 gru 2014 15:40

Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie to tradycyjna potrawa na wielu wigilijnych stołach.

Składniki:

- 1 kilogram karpia
- 1 kostka bulionu na włoszczyźnie Knorr 
- 1 marchew
- 0,5 pora
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 2 cebule
- 200 mililitrów białego wina
- 2 mililitry białka z jaja
- 100 gramów rodzynek
- 1 łyżeczka żelatyny 
- o,5 cytryny
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Umyć karpia, następnie odciąć płetwy, ogon i głowę. Pokroić rybę w dzwonka, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki.

2. Włoszczyznę obrać i włożyć do dużego rondla, następnie zalać 3 szklankami wody i szklanką

białego wina. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę rosołu na włoszczyźnie Knorr. Gotować ok.10 minut, po czym włożyć odkrojone resztki rybne (głowę płetwy, ogon). Gotować dalej na małym ogniu ok. 40 minut.

3. Wyjąć warzywa i rybę, a w pozostałym wywarze, na bardzo wolnym ogniu, ugotować resztę karpia. Następnie ostrożnie wyjąć rybę i ułożyć ją na półmisku. Schłodzić i odstawić do lodówki.

4. Pokroić cebulę w kostkę i zaparzyć ją w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5. Ubić pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodać do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszać i powoli zagotować.

6. Przecedzić ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, następnie dodać rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstawić galaretę do ostygnięcia.

7. Schłodzone dzwonka karpia posypać sparzoną cebulą, plastrami migdałów i zalać chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Doprawić do smaku, jeśli jest to konieczne.

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH