Karp wigilijny. Fot. Knorr.

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Karp wigilijny. Fot. Knorr.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
22 gru 2014 13:28

Karp wigilijny

Żadna wigilia nie może obejść się bez dobrze przyrządzonego karpia. Przepis na 6 osób.

Składniki:

- karp - 1,5 kilogramów
- pietruszka - 2 sztuki
- jajko - 1 sztuka
- seler - 0,25 sztuki
- bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
- przyprawa uniwersalna Delikt Knorr
- przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
- bułka paryska - 1 sztuka
- cytryna - 0,5 sztuki
- piwo - 1 szklanka
- mąka - 2 łyżki
- olej
- marchewka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

1. Rybę należy skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą Delikat Knorr, następnie pokroić ją w plastry.

2. Rozpuścić kostkę Bulionu Knorr w szklance wrzątku. Następnie pokroić warzywa, zalać wywarem, dodać piwo i ugotować, a potem zmiksować.

3. Kolejny krok to roztrzepanie jajka i wymaczanie w nim ryby, którą następnie należy obtoczyć w mące z bułką.

4. Następnie należy usmażyć karpia, po czym zalać go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.

5. Rozetrzać masło z przyprawą w mini kostkach czosnek Knorr. Posmarować bułkę masłem, usmażyć grzanki i podawać razem z rybą i sosem warzywnym.

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.



WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH