
Gazetka promocyjna Black Red White: dodatki taniej do 35%. Zobacz!
Żadna wigilia nie może obejść się bez dobrze przyrządzonego karpia. Przepis na 6 osób.
Składniki:
- karp - 1,5 kilogramów
- pietruszka - 2 sztuki
- jajko - 1 sztuka
- seler - 0,25 sztuki
- bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
- przyprawa uniwersalna Delikt Knorr
- przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
- bułka paryska - 1 sztuka
- cytryna - 0,5 sztuki
- piwo - 1 szklanka
- mąka - 2 łyżki
- olej
- marchewka - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Rybę należy skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą Delikat Knorr, następnie pokroić ją w plastry.
2. Rozpuścić kostkę Bulionu Knorr w szklance wrzątku. Następnie pokroić warzywa, zalać wywarem, dodać piwo i ugotować, a potem zmiksować.
3. Kolejny krok to roztrzepanie jajka i wymaczanie w nim ryby, którą następnie należy obtoczyć w mące z bułką.
4. Następnie należy usmażyć karpia, po czym zalać go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
5. Rozetrzać masło z przyprawą w mini kostkach czosnek Knorr. Posmarować bułkę masłem, usmażyć grzanki i podawać razem z rybą i sosem warzywnym.
Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Używamy ciasteczek, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu
Klikając jakikolwiek odnośnik na tej stronie wyrażasz zgodę na ustawienie plików cookie.