Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Tradycyjna kutia. Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Fot. Knorr.
Tradycyjna kutia. Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Fot. Knorr.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
04 gru 2014 15:06

Kutia

Tradycyjna kresowa potrawa przygotowywana w okresie świątecznym i noworocznym. Porcja na 6 osób.

Składniki:
- 200 gramów pszenicy
- 100 gramów orzechów włoskich
- 300 gramów maku
- sok z połowy cytryny
- 200 dekagramów miodu
- laska wanilii lub 1 torebka cukru wanilinowego
- 100 gramów rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 10 sztuk suszonych śliwek lub moreli
- 2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryny
- 100 gramów migdałów
- 10 gramów suszonych fig

Wykonanie:
1. Pszenicę umyć i namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, osączyć i ostudzić.
2. Opłukać mak, zalać go wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce.
3. Orzechy i bakalie posiekać. Podgrzać miód i wymieszać go z makiem.
4. Do maku dodać pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Doprawić sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii lub cukrem wanilinowym. Odstawić do lodówki na 30-40 minut.
5. Na koniec należy uprażyć płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawać posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH