Tradycyjna kutia. Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Fot. Knorr.
Kutia.jpg
Autor: Joanna Buharewicz
04 gru 2014 15:06

Kutia

Tradycyjna kresowa potrawa przygotowywana w okresie świątecznym i noworocznym. Porcja na 6 osób.

Składniki:
- 200 gramów pszenicy
- 100 gramów orzechów włoskich
- 300 gramów maku
- sok z połowy cytryny
- 200 dekagramów miodu
- laska wanilii lub 1 torebka cukru wanilinowego
- 100 gramów rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 10 sztuk suszonych śliwek lub moreli
- 2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryny
- 100 gramów migdałów
- 10 gramów suszonych fig

Wykonanie:
1. Pszenicę umyć i namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, osączyć i ostudzić.
2. Opłukać mak, zalać go wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce.
3. Orzechy i bakalie posiekać. Podgrzać miód i wymieszać go z makiem.
4. Do maku dodać pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Doprawić sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii lub cukrem wanilinowym. Odstawić do lodówki na 30-40 minut.
5. Na koniec należy uprażyć płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawać posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH