Fot. Hubert Buharewicz.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Autor: Joanna Buharewicz
08 gru 2014 08:28

Łosoś z grilla

Podawany z warzywami gotowanymi na parze i maślanym sosem czosnkowo-cytrynowym. Porcja dla dwóch osób.

Składniki:

- 300 g łososia (najlepiej filet, mogą też być dzwonka)
- sól, pieprz z młynka
- warzywa: 1 mały brokuł, 2 marchewki, 4 ziemniaki
- garstka świeżego koperku i cytryna do przybrania

Sos do łososia:
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- gruby plaster cytryny

Przygotowanie:

Filet z łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i dzielimy na dwie części. Następnie solimy i pieprzymy grubo zmielonym pieprzem. Rybę grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej przez około 15-20 minut. Delikatnie przewracamy co kilka minut. Rybę można także upiec w piekarniku. Wystarczy kawałki ryby zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 25 minut.

W tym samym czasie gotujemy na parze pokrojone i lekko osolone ziemniaki, marchew i brokuły.

Kiedy ryba się grilluje/piecze, przygotowujemy sos do łososia: rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy go chwilę i dodajemy sok wyciśnięty z grubego plaster cytryny, a potem energicznie mieszamy i odstawiamy.

Gotowego łososia polewamy sosem, podajemy z warzywami z pary. Przystrajamy świeżym koperkiem i cytryną. Tak przyrządzoną rybę można też podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i surówkami, np. sałatą z sosem vinegret.  

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH