Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Hubert Buharewicz.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Fot. Hubert Buharewicz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
08 gru 2014 08:28

Łosoś z grilla

Podawany z warzywami gotowanymi na parze i maślanym sosem czosnkowo-cytrynowym. Porcja dla dwóch osób.

Składniki:

- 300 g łososia (najlepiej filet, mogą też być dzwonka)
- sól, pieprz z młynka
- warzywa: 1 mały brokuł, 2 marchewki, 4 ziemniaki
- garstka świeżego koperku i cytryna do przybrania

Sos do łososia:
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- gruby plaster cytryny

Przygotowanie:

Filet z łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i dzielimy na dwie części. Następnie solimy i pieprzymy grubo zmielonym pieprzem. Rybę grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej przez około 15-20 minut. Delikatnie przewracamy co kilka minut. Rybę można także upiec w piekarniku. Wystarczy kawałki ryby zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 25 minut.

W tym samym czasie gotujemy na parze pokrojone i lekko osolone ziemniaki, marchew i brokuły.

Kiedy ryba się grilluje/piecze, przygotowujemy sos do łososia: rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy go chwilę i dodajemy sok wyciśnięty z grubego plaster cytryny, a potem energicznie mieszamy i odstawiamy.

Gotowego łososia polewamy sosem, podajemy z warzywami z pary. Przystrajamy świeżym koperkiem i cytryną. Tak przyrządzoną rybę można też podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i surówkami, np. sałatą z sosem vinegret.  

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH