Przepis na makowe tiramisu z www.kulinarna-fuzja.blogspot.com. Fot. Kulinarna Fuzja.
makowiec1.jpg
Autor: Kulinarna Fuzja
28 lis 2014 14:24

Makowe Tiramisu

Świąteczny mak w zupełnie nowej odsłonie.

Składniki:

- 1 bardzo duża chałka lub 2 mniejsze,
- puszka gotowego maku (najlepiej z bakaliami),
- budyń śmietankowy,
- 800 ml mleka,
- 2 łyżeczki cukru pudru, 
- 2 łyżki masła – mała filiżanka mocnej kawy z ekspresu, 
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 400 ml mleka dodając cukier puder. Kiedy będzie gęsty, zdejmujemy z palnika i dodajemy masło. Odstawiamy, aby wystygł. W głębszym półmisku łączymy mleko z kawą, cukrem i cynamonem. Chałkę kroimy na grubsze kromki (ok. 1,5 cm) i moczymy je w ok. 400 ml mleka przez sekundę (nie mogą za bardzo rozmięknąć). Połowę z nich układamy na dnie brytfanny. Następnie nakładamy połowę maku, budyń, pozostałą część chałki oraz ponownie masę makową. Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz. Dekorujemy, czym chcemy.

Poleca: Kulinarna Fuzja dla Termisil, www.kulinarna-fuzja.blogspot.com, fot. Kulinarna Fuzja.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH