Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Makowiec to tradycyjne polskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia. Fot. Radosław Kożuszek.

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Makowiec to tradycyjne polskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia. Fot. Radosław Kożuszek.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
02 gru 2014 09:37

Makowiec zawijany

W Boże Narodzenie nie może zabraknąć dań z makiem. Strucla makowa to świetna propozycja na domowy, świąteczny deser.

Ciasto:
- 600 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 całe jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 60 g drożdży
- 1/5 łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Mąkę przesiać, cukier puder utrzeć z jajami. Rozpuścić masło. Mleko podgrzac do temp. ok. 60 stopni C, dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże. Odstawić mleko z drożdżami w ciepłe miejsce. Do mąki dodać utarte z cukrem jaja, masło, sól oraz mleko z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto dobrze wyrobić. Włożyć do dużego naczynia i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa:
- 0,5 kg maku
- 200 g cukru
- 2 jaja
- 200 g margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- olejek migdałowy
- bakalie
- 10-20 g drożdży

Przygotowanie masy makowej:
Dzień przed przygotowywaniem ciasta zalać mak wrzątkiem i odstawić na całą noc. Następnie należy go odcedzić i zmielić wraz z cukrem trzy razy używając do tego maszynki do mielenia mięsa o drobnych oczkach. W garnku roztopić tłuszcz, dodać do niego mak, miód, mąkę, olejek, bakalie i bułkę tartą. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy makowej. Całość smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając. Dodać roztopione w małej ilości mleka drożdże. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do gorącego maku.

Łączenie ciasta z masą makową:
Ciasto rozwałkować, podzielić na dwa prostokąty. Każdy posmarować białkiem i ułożyć na nim masę makową. Zawinąć całość w rulon i włożyć go do wąskiej blachy piekarniczej łączeniem do spodu. Piec około 50 minut w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku. W momencie wyrośnięcia ciasta temperaturę należy zwiększyć do 160-170 stopni C.

Autor przepisu: Elżbieta Kożuszek.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH