Makowiec to tradycyjne polskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia. Fot. Radosław Kożuszek.

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Autor: Joanna Buharewicz
02 gru 2014 09:37

Makowiec zawijany

W Boże Narodzenie nie może zabraknąć dań z makiem. Strucla makowa to świetna propozycja na domowy, świąteczny deser.

Ciasto:
- 600 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 całe jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 60 g drożdży
- 1/5 łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Mąkę przesiać, cukier puder utrzeć z jajami. Rozpuścić masło. Mleko podgrzac do temp. ok. 60 stopni C, dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże. Odstawić mleko z drożdżami w ciepłe miejsce. Do mąki dodać utarte z cukrem jaja, masło, sól oraz mleko z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto dobrze wyrobić. Włożyć do dużego naczynia i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa:
- 0,5 kg maku
- 200 g cukru
- 2 jaja
- 200 g margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- olejek migdałowy
- bakalie
- 10-20 g drożdży

Przygotowanie masy makowej:
Dzień przed przygotowywaniem ciasta zalać mak wrzątkiem i odstawić na całą noc. Następnie należy go odcedzić i zmielić wraz z cukrem trzy razy używając do tego maszynki do mielenia mięsa o drobnych oczkach. W garnku roztopić tłuszcz, dodać do niego mak, miód, mąkę, olejek, bakalie i bułkę tartą. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy makowej. Całość smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając. Dodać roztopione w małej ilości mleka drożdże. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do gorącego maku.

Łączenie ciasta z masą makową:
Ciasto rozwałkować, podzielić na dwa prostokąty. Każdy posmarować białkiem i ułożyć na nim masę makową. Zawinąć całość w rulon i włożyć go do wąskiej blachy piekarniczej łączeniem do spodu. Piec około 50 minut w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku. W momencie wyrośnięcia ciasta temperaturę należy zwiększyć do 160-170 stopni C.

Autor przepisu: Elżbieta Kożuszek.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH