Marynowane śledzie z mleczem po polsku. Fot. ARR.

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Autor: Joanna Buharewicz
18 gru 2014 14:54

Marynowane śledzie z mleczem po polsku

Danie z wykorzystaniem produktów oznaczonych za pomocą europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.

Śledzie podawane z jabłkiem grójeckim ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) i olejem rydzowym GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność).

Składniki (dla 6 osób): 

- 6 solonych śledzi z mleczem

- 100 ml oleju rydzowego

- 80 ml oleju sojowego

- 1 cebula

- 2 jabłka grójeckie

- ½ pęczka koperku

- 1 łyżeczka musztardy

- domowe marynaty, np. korniszony, grzybki marynowane, buraki marynowane z czosnkiem

- przyprawy: pieprz czarny, ocet z białego wina do smaku 

Przygotowania:

Śledzie dokładnie umyć, następnie 24 godziny moczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją 3-4 razy na czystą. Po tym czasie umyć śledzie, zdjąć skórę i podzielić je na filety. Mlecz przetrzeć przez sito. Filety śledziowe ułożyć na talerzu. Jabłka grójeckie pokroić wraz ze skórką w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i wymieszać wszystko z olejem rydzowym i octem. Doprawić sos pieprzem i polać śledzie. Gotowy mlecz utrzeć z olejem sojowym i musztardą. Można dodatkowo dodać odrobinę octu do smaku. Śledzie podawać z domowymi marynatami, np. korniszonami, grzybkami marynowanymi, burakami marynowanymi z czosnkiem, gałązkami koperku i sosem z mlecza na boku.

Czas przygotowania: 30 min.

Poleca: Witold Iwański, szef kuchni Hotelu Narvil Conference& pa, Serock.

Przepis z: www.trzyznakismaku.pl.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH