Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Marynowane śledzie z mleczem po polsku. Fot. ARR.

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Marynowane śledzie z mleczem po polsku. Fot. ARR.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
18 gru 2014 14:54

Marynowane śledzie z mleczem po polsku

Danie z wykorzystaniem produktów oznaczonych za pomocą europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.

Śledzie podawane z jabłkiem grójeckim ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) i olejem rydzowym GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność).

Składniki (dla 6 osób): 

- 6 solonych śledzi z mleczem

- 100 ml oleju rydzowego

- 80 ml oleju sojowego

- 1 cebula

- 2 jabłka grójeckie

- ½ pęczka koperku

- 1 łyżeczka musztardy

- domowe marynaty, np. korniszony, grzybki marynowane, buraki marynowane z czosnkiem

- przyprawy: pieprz czarny, ocet z białego wina do smaku 

Przygotowania:

Śledzie dokładnie umyć, następnie 24 godziny moczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją 3-4 razy na czystą. Po tym czasie umyć śledzie, zdjąć skórę i podzielić je na filety. Mlecz przetrzeć przez sito. Filety śledziowe ułożyć na talerzu. Jabłka grójeckie pokroić wraz ze skórką w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i wymieszać wszystko z olejem rydzowym i octem. Doprawić sos pieprzem i polać śledzie. Gotowy mlecz utrzeć z olejem sojowym i musztardą. Można dodatkowo dodać odrobinę octu do smaku. Śledzie podawać z domowymi marynatami, np. korniszonami, grzybkami marynowanymi, burakami marynowanymi z czosnkiem, gałązkami koperku i sosem z mlecza na boku.

Czas przygotowania: 30 min.

Poleca: Witold Iwański, szef kuchni Hotelu Narvil Conference& pa, Serock.

Przepis z: www.trzyznakismaku.pl.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH