Orzechy z kruchego ciasta. Fot. Radosław Kożuszek.
Orzechy z kruchego ciasta. Fot. Radosław Kożuszek.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
18 gru 2014 13:25

Orzechy z kruchego ciasta

Dość pracochłonny, ale przepyszny deser. Porcja na 70 orzechów.

Ciasto:

- 1 kostka margaryny

- 3 jaja (2 białka należy usunąć)

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ciasto należy wyrobić, dodając do siebie wszystkie wymienione składniki. Składniki powinny przez kilka godzin znajdować się w tej samej temperaturze. 

Orzeszki piecze się w specjalnej formie w kształcie zamykanej patelni. Takie opiekacze do ciastek zakupić można w niektórych sklepach internetowych oraz w sklepach AGD. Należy zwrócić uwagę, by urządzenie wykonane było z grubego metalu o silnym stopie. Raczka tez powinna być solidna. Za najlepsze uważa się stare urządzenia żeliwne sprzedawane w latach 90 przez osoby z byłego Związku Radzieckiego. Orzeszki piecze się na owej maszynce, wkładając w każde wgłębienie 1/5 łyżeczki ciasta. Wcześniej każdą z dziurek należy posmarować mała ilością smalcu. Można do tego użyć rozpuszczonego smalcu i smarować za pomocą pędzelka. Piecze się zaledwie 1 minutę na bardzo rozgrzanym urządzeniu.

Masa: 

- 1/4 szklanka mleka

- niecałe 3/4 szklanki cukru

- 1/2 kostki margaryny

- 1,5 łyżki kakao naturalnego

- 1,5 szklanka mleka w proszku

- wiśnie w wódce

Mleko w płynie wymieszać z cukrem, margaryną, kakao. Podgrzewać całość do momentu rozpuszczenia margaryny. Odstawić do wystygnięcie, dodać mleko w proszku i wszytko wymieszać za pomocą miksera.

Drążone wiśnie na noc należy zamoczyć w wódce. Potem należy je odsączyć.

Orzeszki składa się, wkładając w jedną połówkę wiśnie, a w drugą masę. Orzeszka układa się skorupą z wiśnią do dołu - wówczas masa sama spłynie na wiśnię.

Przepis dzięki uprzejmości pani Elżbiety Kożuszek i doktora Radosława Kożuszka.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH