Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Orzechy z kruchego ciasta. Fot. Radosław Kożuszek.
Orzechy z kruchego ciasta. Fot. Radosław Kożuszek.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
18 gru 2014 13:25

Orzechy z kruchego ciasta

Dość pracochłonny, ale przepyszny deser. Porcja na 70 orzechów.

Ciasto:

- 1 kostka margaryny

- 3 jaja (2 białka należy usunąć)

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ciasto należy wyrobić, dodając do siebie wszystkie wymienione składniki. Składniki powinny przez kilka godzin znajdować się w tej samej temperaturze. 

Orzeszki piecze się w specjalnej formie w kształcie zamykanej patelni. Takie opiekacze do ciastek zakupić można w niektórych sklepach internetowych oraz w sklepach AGD. Należy zwrócić uwagę, by urządzenie wykonane było z grubego metalu o silnym stopie. Raczka tez powinna być solidna. Za najlepsze uważa się stare urządzenia żeliwne sprzedawane w latach 90 przez osoby z byłego Związku Radzieckiego. Orzeszki piecze się na owej maszynce, wkładając w każde wgłębienie 1/5 łyżeczki ciasta. Wcześniej każdą z dziurek należy posmarować mała ilością smalcu. Można do tego użyć rozpuszczonego smalcu i smarować za pomocą pędzelka. Piecze się zaledwie 1 minutę na bardzo rozgrzanym urządzeniu.

Masa: 

- 1/4 szklanka mleka

- niecałe 3/4 szklanki cukru

- 1/2 kostki margaryny

- 1,5 łyżki kakao naturalnego

- 1,5 szklanka mleka w proszku

- wiśnie w wódce

Mleko w płynie wymieszać z cukrem, margaryną, kakao. Podgrzewać całość do momentu rozpuszczenia margaryny. Odstawić do wystygnięcie, dodać mleko w proszku i wszytko wymieszać za pomocą miksera.

Drążone wiśnie na noc należy zamoczyć w wódce. Potem należy je odsączyć.

Orzeszki składa się, wkładając w jedną połówkę wiśnie, a w drugą masę. Orzeszka układa się skorupą z wiśnią do dołu - wówczas masa sama spłynie na wiśnię.

Przepis dzięki uprzejmości pani Elżbiety Kożuszek i doktora Radosława Kożuszka.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH