Fot. Knorr.
pieczony_schab_z_suszonymi_figami.jpg
Autor: Joanna Buharewicz
02 gru 2014 09:07

Pieczony schab z suszonymi figami

Idealna propozycja na świąteczny obiad.

Składniki:
- schab środkowy - 800 gramów
- czarny pieprz - 1/2 łyżki
- bulionetka pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
- liść laurowy - 2 sztuki
- ziele angielskie - 2 sztuki
- suszone figi - 100 gramów
- ocet balsamiczny - 200 mililitrów
- szalotki - 2 sztuki
- koniak lub brandy - 50 mililitrów
- anyż - 1/2 sztuki
- skórka starta z jednej cytryny - 1 sztuka
- olej do smażenia - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób centralnie nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny i rozkruszonymi ziarnkami ziela angielskiego i liścia laurowego. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.
2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Mięso podczas pieczenia podlej dwoma szklankami wody.
3. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, całość zalej octem balsamiczny i gotuj, aż odparuje o 80% płynu.
4. Dodaj bulionetkę pieczeniową Knorr i pozostały z pieczenia sok. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
5. Gotowy sos wykończ odrobiną koniaku lub brandy.

Źródło: Knorr.

 

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH