Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Hubert Buharewicz.

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Fot. Hubert Buharewicz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
08 gru 2014 08:25

Pieczony udziec indyka

Propozycja na prosty i smaczny obiad. Porcja dla 4-6 osób.

Składniki:
- udziec indyka (ok. 1-1,5 kg)
- sól
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- 1-2 ząbki czosnku
- 6-8 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- sałata lodowa
- ogórek
- 0,5 papryki czerwonej
- pomidorki koktajlowe
- sos vinegret

Przygotowanie:

1. Udziec oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy go solą, pieprzem i posiekanym drobno czosnkiem (1-2 ząbki – w zależności od upodobań), przykrywamy i zostawiamy w lodówce na dobę. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, pod przykryciem, w temperaturze 200 stopni C. Czas pieczenia zależy od wagi udźca, średnio przyjmuje się godzinę pieczenia na 1 kg mięsa. Zatem udziec ważący półtora kilograma należy piec 1,5 godziny. Na ostatnie pół godziny odkrywamy naczynie, żeby mięso się zarumieniło.

2. Po wstawieniu mięsa do piekarnika, od razu przygotowujemy ziemniaki, marchew i cebulę. Obrane, umytye i pokrojone warzywa posypujemy przyprawą do ziemniaków, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.

3. Przygotujemy sałatę. Pokrojone warzywa: sałatę lodową, ogórka, paprykę, pomidorki i odrobinę cebuli na 15 minut przed podaniem polewamy gotowym lub przyrządzonym samodzielnie sosem vinegret.

Udziec podajemy pokrojony na plastry, z pieczonymi warzywami i sałatą.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH