Lukier można posypać kawałkami orzechów lub innymi dodatkami. Fot. Radosław Kożuszek.

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Lukier można posypać kawałkami orzechów lub innymi dodatkami. Fot. Radosław Kożuszek.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
03 gru 2014 11:28

Pierniki

Aromatyczne pierniki wykonywane na Ziemi Dobrzyńsko-Chełmińskiej. Porcja na 70 małych pierników. Koniecznie zobaczcie jak je przygotować.

Składniki:
- 4 niepełne szklanki mąki
- pół kostki margaryny
- 3 całe jaja
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mniej niż pół szklanki cukru
- 2 paczki przyprawy do pierników
- 2 łyżki miodu 

Przygotowanie:
Zagnieść mąkę, margarynę, jaja, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika. Ciasto będzie się lekko kruszyło. Następnie rozpuścić 2 łyżki miodu, po czym dodać go do ciasta i zagnieść. Wałkować nie za cienko, żeby pierniki nie były zbyt twarde. Wykroić kształty. Blachę do pieczenia posmarować smalcem. Włożyć do rozgrzanego (175 stopni C) piekarnika. Piec 7 minut.

Jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor pierników należy ująć 2 łyżki mąki, a w zamian dodać 2 łyżki gorzkiego kakao.

Przepis dzięki uprzejmości pani Elżbiety Kożuszek i doktora Radosława Kożuszka.

 

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH