Fot. Knorr.
Fot. Knorr.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
02 gru 2014 09:14

Schab á la Sztufada

Znakomita propozycja na świąteczny obiad dla 6 osób. Czas przygotowania: 60 minut.

Składniki:
- schab środkowy bez kości – 1,5 kilograma
- fix soczysty schab w sosie winnym Knorr – 1 opakowanie
- suszone grzyby – 10 gramów
- zasmażka jasna Knorr – 1 łyżka (lub dwie łyżki mąki i masła)
- czosnek – 2 główki
- musztarda sarepska – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Schab umyj i oczyść z błonek. Grzyby namocz w ciepłej wodzie do momentu kiedy nieco zmiękną, a następnie pokrój w podłużne kawałki. Czosnek pokrój w paski.

2. Za pomocą cienkiego noża, zrób niewielkie nacięcie w schabie. W powstałą kieszonkę włóż pasek grzyba i czosnku. Czynność powtarzaj nakłuwając schab co dwa centymetry ze wszystkich stron.

3. Tak przygotowaną sztufadę przełóż do woreczka dołączonego do fixu Knorr i dodaj zawartość opakowania fixu wymieszaną z musztardą.

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 60 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a powstały sos przelej do innego rondelka i zagęść zasmażką jasną Knorr. Gotuj przez 3 minuty.

5. Schab podawaj z kaszą gryczaną polany obficie sosem z pieczeni.

Źródło: Knorr.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH