Farsz z kapustą i grzybami.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Autor: Joanna Buharewicz
15 gru 2014 08:40

Smażone pierogi drożdżowe

Pierogi z kapustą i grzybami lub z wołowiną na ostro. Świetnie smakują jako dodatek do barszczu czerwonego.

Składniki:

- 0,5 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli

Przygotowanie:

W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do miski i osolić. Dodać jajko, mleko z drożdżami i olej. Ciasto wymieszać najpierw łyżką, potem wyrabiać rękoma na stolnicy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli jest za rzadkie – podsypać mąką. Wyrabiać kilka minut i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.

Farsz z kapustą i grzybami:

- 600 g kapusty kiszonej
- 40 g suszonych grzybów (np. podgrzybków)
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju
- pół cebuli
- przyprawa do dań z kapusty

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć w szklance ciepłej wody na ok. godzinę, następnie zagotować. Gotować je ok. 20 minut. Odcedzić wywar do oddzielnego naczynia (będzie jeszcze potrzebny), a grzyby odstawić do ostygnięcia. Cebulę posiekać na drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Warzywa podsmażyć krótko na oleju, dodać posiekaną kapustę. Smażyć ok. 5 minut, podlać wywarem z grzybów i dodać przyprawę. Dusić jeszcze ok. 5 minut, żeby kapusta zmiękła, a wywar odparował. Farsz zostawić do ostygnięcia.

Farsz z wołowiną na ostro:

- 300 g zmielonego mięsa wołowego (np. z antrykotu)
- 0,5 cebuli
- 1 mała papryka
- pieprz z młynka
- słodka papryka mielona
- sól
- opcjonalnie pół kostki bulionu wołowego
- 0,5 łyżeczki ostrego sosu, np. Sambal Oelek
- 2 łyżki oleju
- białko z jednego jajka

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 5-10 minut. Dodać pieprz z młynka, sól i słodką paprykę. Podlać wodą lub bulionem wołowym i dusić ok. 10 minut. Pod koniec dodać pół łyżeczki ostrego sosu. Podsmażyć jeszcze chwilkę i zostawić do wystygnięcia. Do wystudzonego farszu dodać białko i dobrze wymieszać. Dzięki temu po usmażeniu pierogów farsz nie będzie się rozpadał.

Ciasto wałkować porcjami dość cienko, wykroić koła. Na każdą porcję ciasta nakładać różne farsze i formować pierożki. Smażyć na głębokim oleju do zrumienienia.

Zdjęcia: Hubert Buharewicz.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH