Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Farsz z kapustą i grzybami.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Farsz z kapustą i grzybami.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
15 gru 2014 08:40

Smażone pierogi drożdżowe

Pierogi z kapustą i grzybami lub z wołowiną na ostro. Świetnie smakują jako dodatek do barszczu czerwonego.

Składniki:

- 0,5 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli

Przygotowanie:

W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do miski i osolić. Dodać jajko, mleko z drożdżami i olej. Ciasto wymieszać najpierw łyżką, potem wyrabiać rękoma na stolnicy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli jest za rzadkie – podsypać mąką. Wyrabiać kilka minut i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.

Farsz z kapustą i grzybami:

- 600 g kapusty kiszonej
- 40 g suszonych grzybów (np. podgrzybków)
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju
- pół cebuli
- przyprawa do dań z kapusty

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć w szklance ciepłej wody na ok. godzinę, następnie zagotować. Gotować je ok. 20 minut. Odcedzić wywar do oddzielnego naczynia (będzie jeszcze potrzebny), a grzyby odstawić do ostygnięcia. Cebulę posiekać na drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Warzywa podsmażyć krótko na oleju, dodać posiekaną kapustę. Smażyć ok. 5 minut, podlać wywarem z grzybów i dodać przyprawę. Dusić jeszcze ok. 5 minut, żeby kapusta zmiękła, a wywar odparował. Farsz zostawić do ostygnięcia.

Farsz z wołowiną na ostro:

- 300 g zmielonego mięsa wołowego (np. z antrykotu)
- 0,5 cebuli
- 1 mała papryka
- pieprz z młynka
- słodka papryka mielona
- sól
- opcjonalnie pół kostki bulionu wołowego
- 0,5 łyżeczki ostrego sosu, np. Sambal Oelek
- 2 łyżki oleju
- białko z jednego jajka

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 5-10 minut. Dodać pieprz z młynka, sól i słodką paprykę. Podlać wodą lub bulionem wołowym i dusić ok. 10 minut. Pod koniec dodać pół łyżeczki ostrego sosu. Podsmażyć jeszcze chwilkę i zostawić do wystygnięcia. Do wystudzonego farszu dodać białko i dobrze wymieszać. Dzięki temu po usmażeniu pierogów farsz nie będzie się rozpadał.

Ciasto wałkować porcjami dość cienko, wykroić koła. Na każdą porcję ciasta nakładać różne farsze i formować pierożki. Smażyć na głębokim oleju do zrumienienia.

Zdjęcia: Hubert Buharewicz.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH