Zupa na winie z borowikami i z wielkopolskim serem smażonym. Fot. ARR.

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Autor: Joanna Buharewicz
18 gru 2014 15:13

Zupa na winie z borowikami

Danie z wykorzystaniem wielkopolskiego sera smażonego, oznaczonego znakiem ChOG (Chroniona Nazwa Pochodzenia) w ramach europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Porcja dla 10 osób.

Składniki:

- 250 g wielkopolskiego sera smażonego naturalnego
- 400 g borowików
- 2 średnie cebule
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 80 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- kawałek masła
- garść prażonych orzechów laskowych
- 1½ l bulionu z kurczaka
- przyprawy: sól, czarny pieprz, kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obrać. Pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Dorzucić oczyszczone i pokrojone na cząstki grzyby. Chwilę razem smażyć. Podlać białym wytrawnym winem. Trzymać na ogniu, aż połowa płynu odparuje. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Wrzucić całość do zagotowanego bulionu z kurczaka (odlać szklankę bulionu).

Wielkopolski ser smażony podzielić na mniejsze kawałki. W małym rondelku wymieszać razem ze szklanką gorącego bulionu i śmietaną (ser łatwiej się rozpuści). Wlać rozpuszczony ser do garnka z bulionem. Mieszać, aż wszystko razem się połączy. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem każdą porcję zupy posypać tłuczonymi prażonymi orzechami laskowymi i pokrojoną drobno natką pietruszki.

Czas przygotowania: 50 min.

Poleca: Grzegorz Łapanowski, Ambasador Kampanii Trzy Znaki Smaku.
Przepis z: www.trzyznakismaku.pl.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

CZYTAJ WIĘCEJ

POLECAMY W SERWISACH