Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zupa na winie z borowikami i z wielkopolskim serem smażonym. Fot. ARR.

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Zupa na winie z borowikami i z wielkopolskim serem smażonym. Fot. ARR.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Joanna Buharewicz
18 gru 2014 15:13

Zupa na winie z borowikami

Danie z wykorzystaniem wielkopolskiego sera smażonego, oznaczonego znakiem ChOG (Chroniona Nazwa Pochodzenia) w ramach europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Porcja dla 10 osób.

Składniki:

- 250 g wielkopolskiego sera smażonego naturalnego
- 400 g borowików
- 2 średnie cebule
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 80 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- kawałek masła
- garść prażonych orzechów laskowych
- 1½ l bulionu z kurczaka
- przyprawy: sól, czarny pieprz, kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obrać. Pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Dorzucić oczyszczone i pokrojone na cząstki grzyby. Chwilę razem smażyć. Podlać białym wytrawnym winem. Trzymać na ogniu, aż połowa płynu odparuje. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Wrzucić całość do zagotowanego bulionu z kurczaka (odlać szklankę bulionu).

Wielkopolski ser smażony podzielić na mniejsze kawałki. W małym rondelku wymieszać razem ze szklanką gorącego bulionu i śmietaną (ser łatwiej się rozpuści). Wlać rozpuszczony ser do garnka z bulionem. Mieszać, aż wszystko razem się połączy. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem każdą porcję zupy posypać tłuczonymi prażonymi orzechami laskowymi i pokrojoną drobno natką pietruszki.

Czas przygotowania: 50 min.

Poleca: Grzegorz Łapanowski, Ambasador Kampanii Trzy Znaki Smaku.
Przepis z: www.trzyznakismaku.pl.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

CZYTAJ WIĘCEJ

POLECAMY W SERWISACH