Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Utrzymane w eleganckiej bieli kuchnia i jadalnia to pomieszczenia otwarte na salon. Słup schowany w zabudowie z prześwitem kryje duży półwysep. Projekt: Kinga Śliwa. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Utrzymane w eleganckiej bieli kuchnia i jadalnia to pomieszczenia otwarte na salon. Słup schowany w zabudowie z prześwitem kryje duży półwysep. Projekt: Kinga Śliwa. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Ewa Kozioł
15 lip 2015 11:37

Kuchnia z jadalnią. Tak urządzisz jasne wnętrze

Otwarta na salon i jadalnię kuchnia jest wnętrzem niezwykle jasnym. To zasługa zastosowanej kolorystyki i przeszkleń.

W tym domu zawsze panuje gwar. Mieszkające tu małżeństwo z dwójką dorastających dzieci szczególnie ceni sobie bliskość. Dlatego to właśnie w jadalni zazwyczaj toczą się ożywione rozmowy, panuje gwar i ciepła atmosfera. Przy stole nie tylko spożywa się smaczne posiłki, ale też np. odrabia lekcje. O tym, że jest to rodzina wielopokoleniowa, świadczy wydzielona część domu, w której mieszkają dziadkowie. Dzięki temu niezwykle ważne więzi rodzinne mogą być pielęgnowanie
i podtrzymywane każdego dnia.

Właściciele kupili ten dom na rynku wtórnym, dlatego jego stan wymagał odświeżenia i remontu. Panowała tu ciemna, drewniana zabudowa, całość przytłaczał niepasujący do reszty, szary słup postawiony na środku wnętrza. Okna skierowane na północ nie dostarczały wystarczającej ilości światła. Jak zaznacza arch. Kinga Śliwa, autorka projektu, całość nie prezentowała się dobrze, wnętrze było chaotyczne, wprowadzało niepokój i stan przygnębienia.

Elementy wnętrza wymagały rozjaśnienia i wprowadzenia większej ilości światła. Dlatego też w kuchni i jadalni zastosowano elegancką, przełamaną biel, która dodała wnętrzom lekkości. Pomieszczenia tworzą kompozycję plastyczną również z nowoczesnym, przestronnym salonem. Zmieniono kamień na blacie – poprzedni, wykonany z brunatnego kamienia, potęgował wrażenie przytłoczenia. Teraz jego nowa, odmieniona forma z jasnego granitu odbija światło wpadające do wnętrza przez okna. Aby kuchnia stała się jeszcze bardziej lekka, większość nowoczesnych sprzętów umieszczono w wysokiej zabudowie.

Gotowanie i zmywanie koncentruje się na półwyspie – to tu zamontowano płytę grzejną i zlewozmywak. Uwagę przyciąga również nowoczesny, prostopadłościenny okap. By ukryć strefę zmywania, architekt zastosowała podwyższony blat barowy. Ponadto przestrzeń robocza została usytuowana przodem do jadalni – dzięki temu jest skomunikowana z przebywającymi tu domownikami.

Nad stołem, w niszach podwieszanego sufitu zamontowano liniowe oświetlenie ledowe. Tę strefę dodatkowo rozjaśnia delikatna, zwisająca lampa. Dzięki dużej ilości oświetlenia w tej części domu, idealnie podkreślono strukturę dekoracyjnego tynku na ścianach. Wykonane na specjalne zamówienie meble kuchenne zostały utrzymane w nowoczesnej i jednocześnie bardzo lekkiej stylistyce. 

Tekst: Judyta Kokoszkiewicz.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH