Piekarnik CR 981 M WH M DCT z linii Crystal White marki Franke z innowacyjną technologią DCT. Wyposażony w 14 funkcji. Ponad posiada 50 zaprogramowanych przepisów oraz 4 programy pozwalające na pieczenie na wielu poziomach: Kompletne Menu, Wellness, Menu Wegetariańskie, menu Pizza Plus. Cena: ok. 4.799 zł w trakcie ustalania, Franke.

Zobacz galerię [15 zdjęć]

Autor: Ewa Kozioł
03 wrz 2015 10:31

Sprzęt AGD. Wybierz najlepszy

Kupując sprzęt AGD zwróćmy uwagę nie tylko na cenę, ale również na to czy jest energooszczędny. Warto wybrać taki, który pracuje ekonomicznie i pomaga nam oszczędzać czas.

Jak wybrać urządzanie ekonomiczne i oszczędzające nasz czas doradza Rafał Derecki, Product Manager BIA & Hoods firmy Franke Polska.

Sprzęty AGD – lodówkę, piekarnik, płytę grzejna czy okap – kupujemy z myślą o tym, aby służyły nam przez lata. Co decyduje o jakości i niezawodności takich urządzeń? 

Rafał Derecki: Szwajcarskie pochodzenie Franke zobowiązuje i dlatego tradycyjne wartości takie jak solidność, rzetelność i odpowiedzialność są podstawą naszej codziennej pracy. Przykładamy ogromną wagę do tego, aby materiały, z jakich wykonane zostały urządzenia, były najwyższej jakości. Produkty Franke są zgodne z wymogami aktualnych norm Unii Europejskiej, które nieustannie dbają o poszanowanie środowiska, prawa konsumenta oraz standardy produkcji urządzeń elektrycznych. 

Co tak naprawdę kryje się pod pojęciem energooszczędności w kontekście kuchennych urządzeń AGD? Czy symbol na etykiecie, czyli klasa efektywności energetycznej, to jedyna wskazówka jaka powinniśmy się kierować w czasie zakupów? 

Rafał Derecki: Szukając urządzenia najbardziej efektywnego energetycznie, powinniśmy wybrać takie z symbolem z największą ilością plusów (np. A+++). Nie powinniśmy zapomnieć o komforcie użytkowania.

Niektóre urządzenia AGD jak np. okapy, zmywarki, chłodziarko-zamrażarki mają podaną głośność, wyrażaną w dBA. Suche liczby mogą nic nam nie mówić, dlatego warto wiedzieć, że w bibliotece spotkamy się z hałasem rzędu 45 dBA a cichy salon to 50-55 dBA. Strefa relaksu dla człowieka kończy się powyżej 60 dBA. Franke kładzie również szczególny nacisk na kwestie ochrony środowiska. Wiąże się to z zaangażowaniem w rozwój technologii oszczędzających energie, zastosowaniem odpowiednich materiałów najwyższej jakości oraz rygorystycznymi normami produkcji. 

Coraz częściej producenci oferują urządzenia, w których zastosowano nowoczesne rozwiązania i technologie, ułatwiające prace w kuchni. W jaki sposób mogą one sprzyjać również oszczędności czasu, energii oraz przekładać się na „żywotność” urządzeń? 

Rafał Derecki: Innowacyjne technologie, nie tylko ułatwiają nam codzienna prace w kuchni, ale również znacząco przyczyniają się do oszczędności energii i pozytywnie wpływają na środowisko naturalne.

Wśród tych, zastosowanych w piekarnikach Franke znalazła się technologia, która polega na wykorzystaniu zupełnie nowej, energooszczędnej metody grzania – Dynamic Cooking Technology, czyli w skrócie DCT. Opatentowane grzałki wykorzystane w piekarniku zastępujące klasyczna grzałkę termoobiegu, zbudowane zostały z nieosłoniętego drutu oporowego i sterowane są mikroprocesorem. Dzięki temu nagrzewają się dużo szybciej w porównaniu do tradycyjnych i zużywają na to znacznie mniej energii.

Przy zastosowaniu energooszczędnej technologii DCT można przygotować czterodaniowy posiłek zużywając zaledwie 1 kW energii. Natomiast w wybranych okapach zastosowaliśmy specjalne, bezszczotkowe silniki, które zużywają aż o 35% mniej energii niż te standardowe. Nowoczesny silnik i oświetlenie LED pozwalają rocznie uniknąć nawet 288 kg emisji CO2. W naszym katalogu zostały one oznaczone symbolem Green Line.

W segmencie płyt indukcyjnych stosujemy technologie Plus, dzięki której na dno naczynia podawana jest większa niż maksymalna moc danego pola grzewczego, co pozwala w krótszym czasie niż dotychczas zagotować dużą ilość wody przy mniejszym zużyciu energii, co daje znaczną poprawę energooszczędności. 

Obecnie na rynku urządzeń AGD nowe pomysły, rozwiązania i technologie pojawiają się niemal z roku na rok. Czy w takiej sytuacji zakup urządzeń AGD można traktować jak inwestycje, która się zwróci (np. w postaci niższych rachunków za prąd) czy raczej szukać tańszych ofert licząc się z tym, że za klika lat trzeba będzie wymienić sprzęt na nowy?

Rafał Derecki: Najlepiej kupić sprzęt solidny, od sprawdzonego producenta, by mieć pewność, że będzie to inwestycja na lata. Nie powinniśmy też zapominać, jaką podstawową funkcję pełni sprzęt AGD. Piekarniki służą do pieczenia, okapy do pochłaniania pary oraz filtrowania zapachów a chłodziarko-zamrażarki do przechowywania żywności. Każda dodatkowa funkcja lub zmiana stylistyczna wpłynie pozytywnie na podniesienie komfortu użytkowania, prestiżu lub zwiększy doznania estetyczne, ale podstawowa funkcja pozostanie bez zmian.

Wymiana sprzętu AGD zwykle wiąże się z mniejszym lub większym remontem kuchni. Powinniśmy wybrać urządzenie najbardziej odpowiadające naszym potrzebom oraz o możliwie najwyższej klasie energetycznej. Zastosowanie zaawansowanych technologii pozwalających zwiększyć efektywność energetyczną wymaga od producentów sporych nakładów na badania i rozwój. Unia Europejska stale podnosi dolna granice efektywności energetycznej produktów dopuszczonych do sprzedaży, co z czasem wyeliminuje z rynku urządzenia o największym zużyciu prądu.

Urządzenia nowej generacji wyposażone są w szereg rozwiązań oszczędzających energię, co nie tylko pozytywnie wpływa na rodzinny budżet w dłuższej perspektywie, ale również przyczynia się do ochrony środowiska. Warto pamiętać, że to co wypracujemy teraz, z pewnością da wymierne efekty w przyszłości.

Rozmawiała: Anna Usakiewicz.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH