Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj sprawdzony przepis polecany przez firmę Franke – Rigatoni z radicchio i krewetkami, czyli makaron rurki z krewetkami i czerwoną cykorią. Fot. Franke.
RIGATONI Z RADICCHIO I KREWETKAMI.jpg
Autor: Franke
25 maj 2015 16:12

Doskonałe Rigatoni z radicchio i krewetkami

Rigatoni z radicchio i krewetkami, czyli makaron rurki z krewetkami i czerwoną cykorią to doskonały pomysł na obiad. Przepis z aplikacji myMenu Franke. Danie dla 4 osób.

Składniki:

  • białe wytrawne wino – do smaku
  • czerwona cykoria (radicchio) – 100 g
  • czosnek – do smaku
  • krewetki – 80 g
  • makaron rurki (rigatoni) – 400 g
  • masło – 40 g
  • oliwa z oliwek – do smaku
  • ser Fontina – 160 g
  • sól i pieprz – do smaku
  • tymianek – do smaku

Przygotowanie

1. Obierz krewetki. Umyj cykorię i pokrój liście wzdłuż w paski.

2. Gotuj makaron przez kilka minut. W międzyczasie na patelni roztop połowę masła. Dodaj krewetki, tymianek, oliwę, wino i czosnek, smaż przez kilka minut.

3. Dodaj cykorię i wszystko smaż na dużym ogniu przez kilka minut, stale mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

4. Odcedź makaron i dodaj do niego trochę masła. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, najpierw umieść w nim warstwę makaronu, następnie porcję sosu z cykorią i krewetkami i plasterki sera Fontina.

5. Powtórz warstwy, na wierzch połóż kilka plastrów masła; całość umieść w piekarniku. Uwaga: świeżo zrobiony domowy makaron należy umieścić od razu w piekarniku.

Poleca firma Franke.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH