Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Małgorzata Nietupska
10 lis 2015 08:33

Perliczka faszerowana w plastrach boczku

Pyszne danie główne dla 4 osób, zwłaszcza na świąteczne okazje. Wspaniale pachnie ziołami, które można dobrać według gustu. To może być np. majeranek, oregano, tymianek lub inne.

 

Składniki: 

  • perliczka 570 g
  • pierś z perliczki 80 g
  • plastry surowego boczku 30 g
  • jajko
  • mleko 40 g
  • oliwa z oliwek 40 g
  • aromatyczne zioła, białe wytrawne wino, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Perliczkę umyć i otworzyć od strony grzbietu. Drobno posiekać pierś perliczki. Dodać zioła, sól i pieprz. Wymieszać wszystkie składniki z jajkiem, dodając na końcu mleko. To farsz, który na tym etapie powinien być lepki i gęsty.

2. Wnętrze perliczki natrzeć solą i pieprzem, równomiernie rozłożyć farsz, a następnie zamknąć perliczkę. Obłożyć całość boczkiem w plastrach.

3. Umieścić perliczkę w naczyniu do pieczenia. Dodać oliwę z oliwy i wino. Piec około 1 godz. w temperaturze 180ºC z termoobiegiem.

Poleca firma Franke.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH