• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Małgorzata Nietupska
10 lis 2015 08:33

Perliczka faszerowana w plastrach boczku

Pyszne danie główne dla 4 osób, zwłaszcza na świąteczne okazje. Wspaniale pachnie ziołami, które można dobrać według gustu. To może być np. majeranek, oregano, tymianek lub inne.

 

Składniki: 

  • perliczka 570 g
  • pierś z perliczki 80 g
  • plastry surowego boczku 30 g
  • jajko
  • mleko 40 g
  • oliwa z oliwek 40 g
  • aromatyczne zioła, białe wytrawne wino, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Perliczkę umyć i otworzyć od strony grzbietu. Drobno posiekać pierś perliczki. Dodać zioła, sól i pieprz. Wymieszać wszystkie składniki z jajkiem, dodając na końcu mleko. To farsz, który na tym etapie powinien być lepki i gęsty.

2. Wnętrze perliczki natrzeć solą i pieprzem, równomiernie rozłożyć farsz, a następnie zamknąć perliczkę. Obłożyć całość boczkiem w plastrach.

3. Umieścić perliczkę w naczyniu do pieczenia. Dodać oliwę z oliwy i wino. Piec około 1 godz. w temperaturze 180ºC z termoobiegiem.

Poleca firma Franke.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH