Przepis na wyśmienity placek szpinakowy. Fot. Franke.
placek szpinakowy .jpg
Autor: Franke
09 lip 2015 11:16

Placek szpinakowy

Lubicie szpinak? Koniecznie wypróbujecie ten przepis. Danie dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 375 kcal.

Składniki:

  • bułka tarta  – 50 g
  • gałka muszkatołowa  – 3 g
  • 2 jaja
  • masło – 50 g
  • orzeszki pinii  – 50 g
  • rodzynki sułtańskie  – 50 g
  • sera Grana  – 100 g
  • szpinak  – 500 g
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

1. Szpinak myjemy i dokładnie czyścimy. Wilgotny szpinak wkładamy do rondla, dodajemy szczyptę soli i gotujemy tak długo aż zmięknie. Następnie go odsączamy i siekamy nożem na desce do krojenia.

2. Szpinak przekładamy do miski, dodajemy ubite jajka, sułtanki, orzeszki pinii, ser i posypujemy gałką muszkatołową. Doprawiamy solą oraz pieprzem i delikatnie mieszamy.

3. Masę przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy bułką tartą i dodajemy kilka plastrów masła, po czym całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż zapiekanka zyska złocisty kolor.

Poleca firma Franke.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH