Pierożki Panzarotti z tofu i oliwkami. Fot. Franke.
Pierożki Panzarotti z tofu i oliwkami. Fot. Franke.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Franke
30 lis 2015 12:21

Pyszne i zdrowe: przepis na wegetariańskie pierożki

Pierogi z kapustą, mięsem... a może z tofu i oliwkami? Poznajcie przepis na pyszne, wegetariańskie pierożki Panzarotti.

Pieczone pierożki Panzarotti z tofu i oliwkami to jedna z wielu propozycji Franke na pyszną potrawę kuchni wegetariańskiej. Przepis pochodzi z bezpłatnej aplikacji Franke myMenu. Niech stanie się inspiracją do stworzenia niezapomnianego jesiennego dania, które zachwyci Twoich bliskich. Smacznego!

Przepis Franke na pieczone pierożki Panzarotti z tofu i oliwkami.

Składniki:
Mąka pszenna półgruba - 350 g
Olej z ziaren sezamu – 10 g
Oliwki – 150 g
Szalotki – 10 g
Sól - do smaku
Tofu – 300 g

Przygotowanie
1. Przesiej mąkę i usyp z niej kopiec na stolnicy. W środek kopca wlej olej, dodaj sól i ugniataj delikatnie. Po pewnym czasie dodaj kilka łyżek wody, tak aby uzyskać gładkie, miękkie ciasto. Wyrobione na gładką masę ciasto zawiń w wilgotną ściereczkę i pozostaw w chłodnym miejscu na pół godziny.
2. W międzyczasie, umyj oliwki i usuń z nich pestki, wymieszaj z tofu i zmiksuj, by uzyskać stosunkowo gęsty krem. Obierz i pokrój szalotki, umieść w rondlu z olejem i smaż aż będą miękkie, następnie dodaj tofu i przygotowany wcześniej krem. Podsmażaj przez kolejne kilka minut tak, aby masa zgęstniała, a następnie zdejmij z ognia.
3. Rozwałkuj cienko ciasto i powycinaj z niego krążki o średnicy 8 cm.
4. Na środek każdego pierożka nakładaj trochę kremu tofu i składaj ciasto, zlepiając jego brzegi.
5. Ułóż pierożki panzarotti w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem i umieść w piekarniku.

Więcej informacji o produktach i marce Franke znajduje się na: www.franke.pl

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH