• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Małgorzata Nietupska
16 lis 2015 11:29

Pyszny deser: owoce jagodowe pod zabajone

To deser na specjalne okazje, z owocami, rozmarynową kruszonką i delikatną pianką. Jeśli nie macie palnika do kremu brule, można deser chwilę grillować w piekarniku tuż przed podaniem.

Składniki:

  • owoce jagodowe: np. jeżyny, maliny, truskawki, porzeczki, borówki, jagody
  • rozmarynowa kruszonka: 50 g masła, 100 g cukru, 150 g mąki pszennej, 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
  • zabajone: 6 żółtek, 100 g cukru, 120 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie

1. Masło, cukier i mąkę zmiksować w robocie kuchennym aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko i rozmaryn, jeszcze raz zmiksować . Przesypać na blaszkę do pieczenia i piec przez 10 min w piekarniku (180ºC).

2. Owoce umyć, truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Ułożyć w słoiczkach, posypać upieczoną kruszonką.

3. W garnku zagotować wodę. Ustawiać na nim stalową miskę (tak aby nie dotykała wody). Dodać do miski żółtka i cukier, ubijać aż powstanie piana. Dolewać wino małymi porcjami, cały czas ubijając. Ubijać aż piana będzie gęsta. Polać owoce z kruszonką w słoiczkach i lekko przypalić palnikiem do przypalania kremu brule. Udekorować listkami mięty.

Poleca firma Franke (przepis stworzony przez Piotra Kucharskiego).

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH