Karczochy z solonym dorszem to znakomita przystawka na każdą okazję. Fot. Franke.
Karczochy z solonym dorszem to znakomita przystawka na każdą okazję. Fot. Franke.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Franke
25 maj 2015 16:00

Smaczne karczochy z solonym dorszem

Karczochy z solonym dorszem – przepis Franke z aplikacji myMenu. Smakowita przystawka na każdą okazję. Przepis dla 4 osób.

Składniki:

  • baccala (solony dorsz) – 550 g
  • biały chleb krojony – do smaku
  • czosnek – do smaku
  • karczochy – 200 g
  • mięta – do smaku
  • natka pietruszki – do smaku
  • oliwa z oliwek – do smaku
  • oliwki – 15 g
  • sól i pieprz – do smaku
  • ziemniaki – 80 g

Przygotowanie

1. Pokrusz miękką część białego chleba i wymieszaj z siekanymi oliwkami. Usuń zewnętrzne liście karczochów by odsłonić miękką część wewnętrzną. Obierz łodygę i posiekaj ją.

2. Karczochy obsmażaj przez kilka minut na patelni w dużej ilości oleju, najpierw liśćmi do dołu, a następnie z drugiej strony. Dodaj łodygi, czosnek i obrane ziemniaki. Ugotuj karczochy al dente.

3. Solonego dorsza potnij na duże kawałki, zblanszuj we wrzącej wodzie, a następnie usuń skórę i ości.

4. Zdjęte z patelni karczochy wypełnij dorszem. Biały chleb ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop niewielką ilością oleju i umieść na nim karczochy.

5. Olej pozostały ze smażenia zmiksuj z ziołami, ziemniakami i czosnkiem, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polej karczochy. Całość umieść w piekarniku.

Poleca firma Franke.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH