Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Karczochy z solonym dorszem to znakomita przystawka na każdą okazję. Fot. Franke.
Karczochy z solonym dorszem to znakomita przystawka na każdą okazję. Fot. Franke.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Franke
25 maj 2015 16:00

Smaczne karczochy z solonym dorszem

Karczochy z solonym dorszem – przepis Franke z aplikacji myMenu. Smakowita przystawka na każdą okazję. Przepis dla 4 osób.

Składniki:

  • baccala (solony dorsz) – 550 g
  • biały chleb krojony – do smaku
  • czosnek – do smaku
  • karczochy – 200 g
  • mięta – do smaku
  • natka pietruszki – do smaku
  • oliwa z oliwek – do smaku
  • oliwki – 15 g
  • sól i pieprz – do smaku
  • ziemniaki – 80 g

Przygotowanie

1. Pokrusz miękką część białego chleba i wymieszaj z siekanymi oliwkami. Usuń zewnętrzne liście karczochów by odsłonić miękką część wewnętrzną. Obierz łodygę i posiekaj ją.

2. Karczochy obsmażaj przez kilka minut na patelni w dużej ilości oleju, najpierw liśćmi do dołu, a następnie z drugiej strony. Dodaj łodygi, czosnek i obrane ziemniaki. Ugotuj karczochy al dente.

3. Solonego dorsza potnij na duże kawałki, zblanszuj we wrzącej wodzie, a następnie usuń skórę i ości.

4. Zdjęte z patelni karczochy wypełnij dorszem. Biały chleb ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop niewielką ilością oleju i umieść na nim karczochy.

5. Olej pozostały ze smażenia zmiksuj z ziołami, ziemniakami i czosnkiem, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polej karczochy. Całość umieść w piekarniku.

Poleca firma Franke.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH