Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Małgorzata Nietupska
17 lis 2015 09:09

Szaszłyki z krewetek – w marynacie z pancerzy oraz z grzankami

To świetna przystawka. Szaszłyki z krewetek na pozór wydają się trudne do wykonania, ale nie trzeba mieć specjalnych kulinarnych umiejętności. Najlepiej zaproście przyjaciół i zróbcie je razem.

Składniki:

  • krewetki 1 kg
  • czosnek 1 główka
  • olej rzepakowy 300 ml
  • oliwa 200 ml
  • masło 80 g
  • rozmaryn 1 gałązka
  • kalarepa 2 szt.
  • szczypiorek 1 pęczek
  • pomidor koktajlowy 12 szt.
  • anchois 6 filecików
  • cytryna 1 szt.
  • pieczywo, np. orkiszowe
  • sól i pieprz do smaku
  • patyczki do miniszaszłyków
     
    Przygotowanie:
    1. Krewetki oczyścić. Z pancerzy przygotować marynatę do krewetek: olej rzepakowy rozgrzać, dodać dwa zgniecione, ale nieobrane ząbki czosnku i odrobinę rozmarynu, a następnie wrzucić pancerze z krewetek i wszystko razem smażyć ok. 10 minut.
    2. Krewetki marynujemy w posiekanych czterech ząbkach czosnku, soli i pieprzu. Po wystudzeniu oleju część dodajemy do krewetek, a pozostałą część zostawiamy do ich smażenia.
    3. Kalarepę obieramy i kroimy w słupki. Następnie dodajemy sól, pieprz, cytrynę i wyciskamy tak, żeby zmiękła. Szczypiorek kroimy drobno, połowę z niego dodajemy do miski, następnie doprawiamy solą i pieprzem – wyciskamy, żeby zmiękł. Dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz oliwę.
    4. Anchois kroimy drobniutko i dodajemy do wyciśniętego szczypiorku. Doprawiamy do smaku i na koniec dodajemy drugą część szczypiorku. Do kalarepy dodajemy przygotowany winegret z anchois i szczypiorku.
    5.Na patelnię wkładamy masło i dodajemy pozostały rozmaryn. Pieczywo kroimy w małe kromeczki i obsmażamy je na masełku na złoty kolor. Pomidorki kroimy na połówki.
    6. Krewetki nabijamy na ozdobne patyczki, a następnie obsmażamy je na rozgrzanym oleju z krewetek. Na grzanki układamy kalarepę wymieszaną w winegrecie oraz krewetki i pomidorek koktajlowy. Dekorujemy świeżymi ziołami.
    Poleca firma Franke (przepis stworzony przez Piotra Kucharskiego).

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH