Szaszłyki z krewetek to pyszna przystawka. Fot. Franke.
Autor: Małgorzata Nietupska
17 lis 2015 09:09

Szaszłyki z krewetek – w marynacie z pancerzy oraz z grzankami

To świetna przystawka. Szaszłyki z krewetek na pozór wydają się trudne do wykonania, ale nie trzeba mieć specjalnych kulinarnych umiejętności. Najlepiej zaproście przyjaciół i zróbcie je razem.

Składniki:

  • krewetki 1 kg
  • czosnek 1 główka
  • olej rzepakowy 300 ml
  • oliwa 200 ml
  • masło 80 g
  • rozmaryn 1 gałązka
  • kalarepa 2 szt.
  • szczypiorek 1 pęczek
  • pomidor koktajlowy 12 szt.
  • anchois 6 filecików
  • cytryna 1 szt.
  • pieczywo, np. orkiszowe
  • sól i pieprz do smaku
  • patyczki do miniszaszłyków
     
    Przygotowanie:
    1. Krewetki oczyścić. Z pancerzy przygotować marynatę do krewetek: olej rzepakowy rozgrzać, dodać dwa zgniecione, ale nieobrane ząbki czosnku i odrobinę rozmarynu, a następnie wrzucić pancerze z krewetek i wszystko razem smażyć ok. 10 minut.
    2. Krewetki marynujemy w posiekanych czterech ząbkach czosnku, soli i pieprzu. Po wystudzeniu oleju część dodajemy do krewetek, a pozostałą część zostawiamy do ich smażenia.
    3. Kalarepę obieramy i kroimy w słupki. Następnie dodajemy sól, pieprz, cytrynę i wyciskamy tak, żeby zmiękła. Szczypiorek kroimy drobno, połowę z niego dodajemy do miski, następnie doprawiamy solą i pieprzem – wyciskamy, żeby zmiękł. Dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz oliwę.
    4. Anchois kroimy drobniutko i dodajemy do wyciśniętego szczypiorku. Doprawiamy do smaku i na koniec dodajemy drugą część szczypiorku. Do kalarepy dodajemy przygotowany winegret z anchois i szczypiorku.
    5.Na patelnię wkładamy masło i dodajemy pozostały rozmaryn. Pieczywo kroimy w małe kromeczki i obsmażamy je na masełku na złoty kolor. Pomidorki kroimy na połówki.
    6. Krewetki nabijamy na ozdobne patyczki, a następnie obsmażamy je na rozgrzanym oleju z krewetek. Na grzanki układamy kalarepę wymieszaną w winegrecie oraz krewetki i pomidorek koktajlowy. Dekorujemy świeżymi ziołami.
    Poleca firma Franke (przepis stworzony przez Piotra Kucharskiego).

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH