Tęczowa pieczeń cielęca swoim wybornym smakiem zachwyci przyjaciół i znajomych. Fot. Franke.
teczowa pieczen cieleca.jpg
Autor: Franke
25 maj 2015 15:50

Wyborna tęczowa pieczeń cielęca

Przepis na tęczową pieczeń cielęcą z aplikacji Franke myMenu. Danie idealne na spotkanie w gronie przyjaciół lub rodziny. Przepis dla 4 osób.

Składniki:

  • cielęcina pokrojona w plastry – 550 g
  • jaja – 2
  • masło – 45 g
  • mleko – do smaku
  • natka pietruszki – 50 g
  • oliwa z oliwek – do smaku
  • szałwia i rozmaryn – do smaku
  • szynka gotowana – 150 g
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

1. Utłucz plastry mięsa, a krawędzie wyrównaj nożem, tak aby były takie same. Odcięte skrawki ułóż na wierzchu i przykryj gotowaną szynką.

2. Umyj i drobno posiekaj pietruszkę. Jajka wbij do miski, dodaj pietruszkę, 2 łyżki mleka, starty ser oraz sól i pieprz, całość delikatnie wymieszaj.

3. Przygotowaną masę wlej na patelnię, podsmażaj na niewielkiej ilości oliwy z oliwek aż masa zgęstnieje, wtedy przerzuć omlet na drugą stronę. Po usmażeniu, pozostaw do ostygnięcia.

4. Umieść omlet na szynce, zawiń w rulonik i zabezpiecz pieczeń, umieszczając kilka liści szałwii i rozmarynu pomiędzy wykałaczką a mięsem.

5. Dopraw solą i pieprzem, umieść pieczeń w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek i umieść na wierzchu kilka kawałków masła. Włóż do piekarnika.

Poleca firma Franke.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH