Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Cukiniowy bigos. Fot. Knorr

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Cukiniowy bigos. Fot. Knorr
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
18 wrz 2018 11:26

Jesień w kuchni: pyszne dania z cukini

Jesień to zdecydowanie jej czas! Od tego okresu rządzi praktycznie w każdej kuchni. O kim mowa? Przed Państwem jej królewska mość - cukinia!

1. Serowe placuszki z cukinii

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4

Składniki: 2 cukinie, 1 opakowanie sera feta, 150 g mąki pszennej, 3 jajka, 100 g wędzonego łososia, świeża bazylia, 2 łyżki kaparów, 100 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Do sosu: jogurt naturalny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki majonezu, 0,5 cytryny

Sposób przygotowania:

Zetrzyj cukinię na tarce, a następnie połącz ją z pokrojonym w paski wędzonym łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekanymi listkami bazylii. Wszystko razem wymieszaj. W misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę i żółtka z ok. 150 ml wody. Powstałe ciasto połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj całość. Na rozgrzaną patelnię wlej część Ramy, dzięki temu danie będzie złociste i aromatyczne. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki – oznacza to, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Na gorący tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta i smaż je z obu stron do uzyskania złotej barwy. Przyrządź sos mieszając jogurt, roztarty na miazgę czosnek, majonez oraz sok z cytryny. Gotowe placki podawaj w towarzystwie sosu.

2. Zielony krem z cukinii

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4

Składniki: 600 g cukinii, 200 g pora, 150 g zielonego selera, 10 g świeżego czosnku, 20 g oleju roślinnego, 0,5 l wody, 15 g świeżej bazylii, 1 sztuka Bulionu na włoszczyźnie Knorr

Sposób przygotowania:

Pora oraz seler umyj i pokrój na małe kawałki. Cukinię umyj oraz pokrój w półksiężyce, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj do niego seler i pora. Całość smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj cukinię, czosnek i wszystko smaż jeszcze przez 1 minutę. Wlej gorącą wodę i wrzuć kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez kolejne 10-12 minut, do momentu aż cukinia zrobi się miękka i gotowa do zmiksowania. Na koniec dodaj bazylię oraz zmiksuj zupę na gładki krem.

3. Cukiniowy bigos

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 3

Składniki: 800 g cukinii, 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr, 200 g kiełbasy zwyczajnej, 100 g wędzonego boczku, 3 pomidory, 1 łyżka smalcu, 0,5 szklanki wody, 1 łyżka natki pietruszki, 1 szczypta soli, 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

Cukinię pokrój w kostkę. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na smalcu, a następnie dołóż plastry kiełbasy oraz cukinię. Smaż około 5 minut. Dolej kilka łyżek wody, dopraw do smaku Delikatem Knorr, solą i pieprzem. Duś 5 minut. Pomidory obierz ze skórki oraz dodaj do smażonych produktów. Całość podgotuj. Posyp posiekaną natką.

4. Mizeria z twistem

Czas przygotowania: 15 minut. Ilość osób: 4

Składniki: 500 g cukinii, 1 opakowanie Sosu sałatkowego do mizerii Knorr, 1 czerwona cebula, 3 kiszone ogórki, 2 pomidory

Sposób przygotowania:

Przyrządź Sos sałatkowy do mizerii Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umyj cukinie i pokrój w cienkie półplastry. Możesz też użyć tarki jarzynowej. Pokrój cebulę w kostkę, a ogórki w plastry. Dodaj do cukinii i wszystko razem wymieszaj z sosem sałatkowym. Sałatkę posyp pomidorem pokrojonym w kostkę.

5. Lasagne z cukinią

Czas przygotowania: 50 minut. Ilość osób: 4

Składniki: 9 płatów makaronu lasagne, 500 g mięsa wieprzowo-wołowego, 1 opakowanie Rodzinnego Fix Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami Knorr, 1 czerwona papryka, 1 marchewka, 1 cukinia, 1 cebula, 1 puszka pomidorów pelatti, 75 g sera parmezan, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 200 ml śmietany, 150 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Paprykę oraz cukinię pokrój w kosteczkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery oraz marchewkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i marchew. Smaż, do momentu, gdy warzywa zaczną się rumienić. Dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie zupełnie suche. Następnie wlej puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz Rodzinny Fix Knorr. Do powstałego sosu dodaj paprykę oraz cukinię. Całość gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty.

Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu i ułóż na nim płaty makaronu. Następnie nałóż warstwę sosu, po czym na nowo ułóż płaty makaronu. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie makaronowe warstwy. Lasagne polej z wierzchu śmietaną, posyp obficie serem i piecz w nagrzanym do 180 ⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH