Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Amerykańskie paczki donuty. Fot. Konrr

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Amerykańskie paczki donuty. Fot. Konrr
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
27 lut 2019 15:43

Nie tylko pączki! Pyszne przepisy na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to również okazja, aby nieco poeksperymentować w kuchni i wypróbować nowe, nietuzinkowe przepisy. Koniec z nudą! Zainspirujcie się recepturami z różnych zakątków świata i przygotujcie pyszną alternatywę dla zwykłych pączków.

W Tłusty Czwarte kto dzień, w którym nie obowiązują żadne diety. Nikt nie zwraca wtedy też uwagi na liczenie kalorii. W tym czasie myślimy o pulchnych, puszystych, miękkich pączkach. Tradycja mówi, aby w tym dniu zjeść chociaż jednego. Tłusty Czwartek to również okazja, aby nieco poeksperymentować w kuchni i wypróbować nowe, nietuzinkowe przepisy. 

Pączki po azjatycku

Tłusty Czwartek zazwyczaj kojarzy się ze słodkimi wypiekami. Czy tak musi być? Nie zawsze! Dla osób, które chciałyby wypróbować pączki w nieco innej, bardziej wytrawnej odsłonie, też się coś znajdzie. Połączenie jednych z bardziej popularnych owoców morza – krewetek z imbirem i cytryną, to prawdziwy mix smaków. Usmażone, zarumienione i podane w towarzystwie ryżu basmati lub orzechowego sosu stanowią ciekawą propozycję na obiad, lub kolację. Równie dobrze sprawdzą się w formie przekąski. Jak się za to zabrać? Polecamy wypróbować przepis na wyraziste, nietypowe krewetkowe pączki! 

Krewetkowe pączki

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 6

Składniki:

350 g obranych krewetek
100 g łuskanych orzechów włoskich
20 g Delikat przyprawy uniwersalnej Knorr
2 sztuki cebuli dymki
1 cytryna
1 białko z jajka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g imbiru
0,5 łyżki sherry

Sposób przygotowania:

Pokrój drobno krewetki i orzechy, a dymki i imbir obierz oraz posiekaj. Wymieszaj ze sobą krewetki, orzechy, imbir, dymki, a następnie dodaj sherry i przyprawę Knorr.  Ubij pianę z białka, zmieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do miski z krewetkami. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj małe kulki.Rozgrzej olej, wrzuć na niego kulki i smaż przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmij i odsączone ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny i serwuj z ryżem lub makaronem. Możesz też podawać jako samodzielne danie.

Amerykański sen, czyli pora na donuty

Donuty powstały w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych i podobno od tego momentu nie zmieniono ich receptury. Na całym świecie znane są ze względu na niezliczoną ilość dodatków, a także całą gamę dostępnych smaków. Z wyglądu przypominają duży pierścień, dlatego wymiennie stosuje się określenie pączek z dziurką. Do dekoracji donutów wykorzystuje się: lukier, polewę czekoladową, posypkę cukrową, cynamon, wiórki kokosowe, suszone owoce, posiekane orzechy, słodkie pianki, a nawet makaron.

Od tradycyjnych polskich pączków odróżnia je nie tylko kształt, ale i brak nadzienia, dlatego tak istotny jest tutaj sam etap dekorowania. Donut to bez wątpienia symbol amerykańskiej kultury. Ale pączek z dziurką równie dobrze czuje się na polskim gruncie i chętnie zagości w naszej kuchni. Z okazji nadchodzącego najsłodszego dnia w roku szef kuchni marki Knorr – Piotr Murawski poleca amerykańskie pączki – donuty. Uwaga, bez dokładki się nie obejdzie!

Amerykańskie pączki – dokuty

Czas przygotowania: 60 minut. Ilość osób: 5

Składniki:

4 łyżeczki suszonych drożdży
0,25 szklanki ciepłej wody (ok. 40˚C)
1 szklanka ciepłego mleka (ok. 40˚C)
1 łyżka cukru pudru
100 g stopionego masła
4,25 szklanki mąki
3 jajka
1 l oleju do głębokiego smażenia
1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
100 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente. Jeszcze gorący wyłóż na blachę i zostaw aż wystygnie. Połącz ze soba wodę, drożdże, mleko i łyżkę cukru. Po upływie 10 minut dodaj masło, jajka, mąkę oraz resztę cukru. Wszystko wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Włóż do miski posmarowanej olejem i zostaw pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i zmieszaj z zimnym makaronem. Następnie rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w każdym kółku zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Przygotowane ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i zostaw przykryte ściereczką na 30 minut.

Smaż w głębokim tłuszczu, aż ciastka osiągną złoty kolor. Odsącz po usmażeniu, umieszczając na papierowym ręczniku. Otocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

Słodkie oblicze Katalonii

Churros to nic innego jak hiszpański wypiek w formie długich „prętów”. Przysmak powstaje dzięki wyciskaniu na gorący olej ciasta z mąki pszennej, cukru i tłuszczu. Smażone w wysokiej temperaturze nabierają kolorytu i chrupkości. W Hiszpanii uchodzą za prawdziwy rarytas. Najczęściej można je spotkać w tamtejszych cukierniach, gdzie podawane są w towarzystwie filiżanki gorącej czekolady.

Churros to jedna z popularniejszych przekąsek śniadaniowych, dlatego sprzedaje się ją także w najbardziej ruchliwych i zatłoczonych miejscach np. na dworcach, galeriach czy lotniskach. W Hiszpanii to także nieodłączny element noworocznego menu. Te słodkie wypieki znane są także w Ameryce Łacińskiej, Francji, Turcji i Portugalii, a nic nie stoi na przeszkodzie, by zadomowiły się na polskich stołach. Zachęcamy sięgnąć po przepis na hiszpańskie churros. Będzie słodko!

Hiszpańskie churros

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4

Składniki:

50 g kostki do pieczenia
1 szklanka wody
2 łyżki brązowego cukru
1 szczypta soli
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
2 duże jajka
1 l oleju do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę, dodaj kostkę do pieczenia, sól i cukier. Następnie wsyp mąkę z cynamonem. Zdejmij z palnika i ucieraj ciasto łyżką, aż zacznie odstawać od brzegów garnka. Zostaw do ostudzenia. Do masy wbij jajka jedno po drugim i dobrze miksuj po każdym dodaniu do momentu uzyskania gęstego i gładkiego ciasta. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciskaj długie kawałki ciasta. Papier wraz z ciastem potnij na duże części – tak, żeby łatwiej było je zrzucać wprost do oleju. Do gorącego oleju wrzucaj ciasteczka i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz i oprósz cukrem.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH