Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

  • Autor: Katarzyna Masłowska
  • 23 lis 2016 11:43 (aktualizacja: 23 lis 2016 14:20)

Okap w kuchni: dlaczego warto o niego dbać?

Okap to sprzęt, którego efektywność bardzo łatwo zmniejszyć przez własne zapominalstwo. Ma pochłaniać nieprzyjemne zapachy, ale także dbać o wdychane przez nas powietrze. Do poprawnego działania wymaga systematycznego czyszczenia.

Wśród palaczy posiadających okap to także popularne miejsce na tzw. „dymka”. Z okazji obchodzonego niedawno Światowego Dnia Rzucania Palenia (17.11), marka Hotpoint radzi, jak dbać o wdychane przez nas w kuchni powietrze na każdej płaszczyźnie.

Główną funkcją okapu jest wychwytywanie związków chemicznych, uwalnianych w procesie gotowania, których rozprzestrzeniania się po naszej kuchni sobie nie życzymy. Zarówno ze względu na komfort i zachowanie „dobrego smaku” w kuchni, jak i motywy zdrowotne – nie chcemy wdychać powietrza, przez które przedzierają się małe cząsteczki tłuszczu. Jeśli nawet nie trafią do naszego nosa, to mogą osadzić się na naszych kuchennych meblach. Dlatego tak ważnym sprzętem w kuchni jest okap.

Okap jest narażony na większe zanieczyszczenia, jeśli codziennie gotujemy lub wykorzystujemy go do celów, do których nie został stworzony – jak np. palenie pod nim papierosów. Usunięcie brudu będzie trudniejsze im dłużej będziemy odkładali tę czynność. Jeśli pomysł na wyczyszczenie okapu przyszedł nam do głowy po kilkunastu tygodniach to prawdopodobnie czekać nas będzie nieco bardziej skomplikowana walka z zanieczyszczeniami. Przy częstym gotowaniu warto czyścić sprzęt przynajmniej raz w tygodniu. Jeśli jesteśmy „niedzielnymi kucharzami”, zajrzenie do kuchennego komina można ograniczyć do 1-2 razy w miesiącu.

Jak zacząć?

Przed przystąpieniem do czyszczenia nie można zapomnieć o oczywistościach, które jednak łatwo przeoczyć. Okap należy odłączyć od źródła zasilania, a wszelkie garnki i patelnie znajdujące się pod nim usunąć w bezpieczne miejsce. W większości przypadków producent sam doradza, jak należy dbać o okap, jednak istnieje kilka zasad, które tyczą się każdego modelu. Na starcie należy poznać specyfikę wnętrza naszego sprzętu.

Istnieją dwa rodzaje filtrów:

* Filtry węglowe są odpowiedzialne za pochłanianie nieprzyjemnych zapachów. Ich żywotność jest określona przez producenta i póki nie zostaną „wyczerpane”, nie musimy się o nie martwić. Możemy jednak wyuczyć w sobie rutyny, które nie narażą nas na ich przedwczesne wyeksploatowanie. Jeśli gotujemy, pamiętajmy o przykrywkach, aby filtry nie musiały pochłaniać zbędnej pary. Nie obciążajmy go też zadaniami, do których nie został stworzony jak np. używanie go jako wentylacji podczas palenia papierów. Wpłynie to negatywnie nie tylko na sprzęt, ale także na „aromat” w kuchni – zachowanie pożądanego zapachu w pomieszczeniu to zatem dobra motywacja do rzucenia palenia. Również wykorzystanie płyty indukcyjnej zmniejsza obciążenie dla filtrów węglowych. W przypadku klasycznej płyty gazowej do okapu dostają się także cząsteczki spalonego gazu. Wykorzystanie płyty indukcyjnej, np. modelu Hotpoint KIA 641 BB, potrafi zwiększyć żywotność filtrów nawet o kilka procent! Filtr węglowy powinniśmy wymieniać mniej więcej co dwa tygodnie w przypadku częstego gotowania.

* Filtry przeciwtłuszczowe odpowiadają za wciąganie i zatrzymywanie powietrza z drobinami tłuszczu. Chronią nie tylko nasze zdrowie, ale też meble! Bo to na nich zazwyczaj osadza się tłuszcz, jeśli nie posiadamy okapu. Filtry te, wymagają systematycznego czyszczenia. Mogą być skonstruowane z różnych materiałów np. aluminium, jak w przypadku okapu Hotpoint HHBS 6.7F LT.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA