Szafka z funkcja servo drive. Fot. Nobilia

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Szafka z funkcja servo drive. Fot. Nobilia
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
04 maj 2017 09:47

Przechowywanie w kuchni - nowoczesne systemy do szafek i szuflad

Sposób otwierania szafek, rodzaj drzwi, materiały, z jakich wykonano meble, prowadnice czy zawiasy. Na funkcjonalność, komfort użytkowania i stabilność mebli kuchennych składa się każdy, nawet najmniejszy element ich konstrukcji.

O czym warto pamiętać? Podpowiadamy, co zrobić, aby korzystanie z kuchni było jeszcze przyjemniejsze.

Klucz do ergonomii

Odpowiednio dobrany rodzaj szafek pozwoli nam na stworzenie przyjaznej i ergonomicznej kuchni. Jednym z bardziej praktycznych rozwiązań są szafki ścienne z podnoszonymi drzwiczkami. Gwarantują łatwy dostęp do zawartości, a otwarte nie ograniczają ruchów. Dużym ułatwieniem jest rozwiązanie servo drive, czyli elektryczne wspomaganie otwierania. Wystarczy lekko dotknąć drzwiczki, aby je otworzyć. Z kolei naciśnięcie przycisku wewnątrz korpusu spowoduje ich zamknięcie. Alternatywą dla szafek z podnoszonymi drzwiami są szafki wiszące z rozwiązaniem iMove. Tutaj drzwi otwierają się tradycyjnie, do boku, ale mają wysuwaną, podwójną półkę. Możemy ją wyciągnąć przed szafkę lub opuścić, co zapewnia łatwy dostęp do jej zawartości.  

 Zadbaj o szczegóły - zawiasy i prowadnice

Dzięki dobrze dobranym zawiasom drzwi szafek będą domykały się cicho i równomiernie po wykonaniu niewielkiego ruchu przegubem ręki. Dodatkowo wbudowany mechanizm samoprzyciągania sprawi, że drzwiczki zamkną się automatycznie od kąta 35 stopni. Jeśli zależy nam na łatwym i szybkim montażu, wybierzmy zawiasy na zatrzask. Do ich odblokowania nie potrzeba narzędzi, wystarczy jedynie lekki nacisk palcem. Nie zaszkodzi również, jeśli funkcjonalność będzie szła w parze z designem i przycisk odblokowania będzie niewidoczny. Przy wyborze mebli zwróćmy również uwagę na sposób zamocowania zawiasów. W meblach marki Nobilia są one maszynowo przytwierdzane do tulei, a nie bezpośrednio do płyty. Dzięki temu unikniemy jej uszkodzenia w przypadku poluzowania mechanizmu lub późniejszego dokręcania - mówi Marzena Mańk, właścicielka studia mebli Atrii Kuchnie.

Materiały do zadań specjalnych - blaty i korpusy

Tworzywa, których używa się do wykonania blatów kuchennych, muszą wytrzymać działanie temperatury dochodzącej nawet do 180º̇C (w warunkach suchych). Muszą mieć także zwiększoną odporność na wilgoć, zadrapania i ścieranie powierzchni. Krawędzie płyt nie mogą się odklejać. Dlatego dobrej jakości blaty robocze powinny być wykonane z wysokiej jakości trójwarstwowej płyty wiórowej. Ważne, aby od góry pokryto je płytami z tworzywa sztucznego, które są odporne na wodę.

Nie zapominajmy również o korpusach. Płyty, jakich używa się do ich wykonania, powinny być wyjątkowo trwałe. Dlatego dobrze, żeby obustronnie pokryto je żywicą melaminową, która jest odporna na szkodliwe działanie wody. Istotna jest też konstrukcja mebli - od niej zależy maksymalny udźwig szafek. W szafkach wiszących marki Nobilia wynosi on 75 kg. Ważne, aby korpus był klejony, a nie skręcany, a tylne obrzeże zabezpieczone. To znacznie podnosi odporność na wilgoć. Zwróćmy też uwagę, czy oferowane nam cokoły mają zamontowane uszczelki przypodłogowe - mówi Marzena Mańk.

Właściwe materiały, prowadnice, zawiasy i drzwiczki sprawią, że kuchnia będzie przyjazna i funkcjonalna. Nie bagatelizujmy detali - zwróćmy uwagę na ich jakość już na etapie wyboru dostawcy mebli kuchennych.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH