Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Rogier Pols

  • Autor:
  • 23 sty 2009 12:23 (aktualizacja: 23 sty 2009 13:02)

Zapraszamy na dobrą kawę

Pomagamy wybrać przelewowy ekspres do kawy

Przelewowe ekspresy do kawy, mimo iż nie tak popularne, jak ekspresy ciśnieniowe, znajdują wielu zwolenników. Doradzamy, jak wybrac odpowiedni ekspres przelewowy.
CAFE GOURMET ALU HD 5410 – system „Boil&Brew” gwarantuje bogaty aromat kawy, dzbanek go dodatkowo zatrzymuje; automatyczny wyłącznik i blokada kapania; anodyzowane aluminium; ok. 749 zł, Philips.

Philips
fot. Philips
MONDO TWIN – w ciągu 5-7 min zaparza 2 dzbanki kawy zachowując jej smak i zapach; sygnalizuje, gdy kawa jest gotowa, płyty ustawiają temperaturę zgodnie z ilością kawy w dzbankach; ok. 3.739 zł, Bravilor Bonamat.
Bravilor Bonamat
fot. Bravilor Bonamat
Zdaniem eksperta
Rogier Pols
Liczba ekspresów przelewowych w porównaniu do ciśnieniowych jest relatywnie mała. Produkowane są w wielu krajach na świecie. Istnieją także różne sposoby zaparzania kawy – inne w Europie, inne np. w USA. W Polsce na ogół używamy ekspresów europejskich. Najważniejszą rolę w procesie zaparzania kawy odgrywają: odpowiednia jakość urządzenia, świeża (najlepiej zimna) woda, temperatura wody w ekspresie (95/96°C) oraz odpowiedni czas ekstrakcji. Wybierając model, należy pamiętać, że kawę zaparzoną w szklanych dzbankach trzeba wypić w ciągu pół godziny. Po tym czasie staje się ona kwaśna. Jeżeli zależy nam na dłuższym czasie podawania kawy, należy wybrać model z termosem (tzw. Airpot z pompką).
Rogier Pols, dyrektor Bravilor Bonamat B.V. Oddział w Polsce
XQ-689 – z dwustronnym wskaźnikiem poziomu wody i płytą grzewczą pokrytą powłoką nieprzywieralną; system zabezpieczający przed przegrzaniem; poj.: 12 filiżanek; ok. 99 zł, MPM Product.
MPM Product
fot. MPM Product
CM27AZ – z przyciskami do sterowania i cyfrowym zegarem; ruchomy pojemnik na filtr; stal nierdzewna i matowy plastik; ok. 229 zł, Kalorik (Team).
Kalorik (Team)
fot. Kalorik (Team)
COFFEE TO GO MOD CF4015 – 2 dzbanki-termosy ze stali nierdzewnej o pojemności po 4 filiżanki; stały filtr, programator, zegar, kontrolka pracy i alarm dźwiękowy; ok. 199 zł, Solac.
Solac
fot. Solac
Dobrze wybrać
Ekspresy przelewowe, mimo że to dość proste urządzenia, różnią się jakością. Profesjonale powinny być wykonane ze stali nierdzewnej i nie zawierać elementów plastikowych (np. koszyków do filtrów papierowych). Pod wpływem ciepła ulegają one odkształceniom, co ma negatywny wpływ na ekstrakt kawy i jest mniej trwałym rozwiązaniem. Należy pamiętać też o regularnym czyszczeniu i przede wszystkim odkamienianiu urządzenia. Profesjonalne ekspresy sygnalizują, kiedy trzeba to zrobić, dostępne są również modele wyposażone w program do automatycznego odkamieniania.
Przelewowe ekspresy do kawy, mimo iż nie tak popularne, jak ekspresy ciśnieniowe, znajdują wielu zwolenników. Doradzamy, jak wybrac odpowiedni ekspres przelewowy.
CAFE GOURMET ALU HD 5410 – system „Boil&Brew” gwarantuje bogaty aromat kawy, dzbanek go dodatkowo zatrzymuje; automatyczny wyłącznik i blokada kapania; anodyzowane aluminium; ok. 749 zł, Philips.
Philips
fot. Philips
MONDO TWIN – w ciągu 5-7 min zaparza 2 dzbanki kawy zachowując jej smak i zapach; sygnalizuje, gdy kawa jest gotowa, płyty ustawiają temperaturę zgodnie z ilością kawy w dzbankach; ok. 3.739 zł, Bravilor Bonamat.
Bravilor Bonamat
fot. Bravilor Bonamat
Zdaniem eksperta
Rogier Pols
Liczba ekspresów przelewowych w porównaniu do ciśnieniowych jest relatywnie mała. Produkowane są w wielu krajach na świecie. Istnieją także różne sposoby zaparzania kawy – inne w Europie, inne np. w USA. W Polsce na ogół używamy ekspresów europejskich. Najważniejszą rolę w procesie zaparzania kawy odgrywają: odpowiednia jakość urządzenia, świeża (najlepiej zimna) woda, temperatura wody w ekspresie (95/96°C) oraz odpowiedni czas ekstrakcji. Wybierając model, należy pamiętać, że kawę zaparzoną w szklanych dzbankach trzeba wypić w ciągu pół godziny. Po tym czasie staje się ona kwaśna. Jeżeli zależy nam na dłuższym czasie podawania kawy, należy wybrać model z termosem (tzw. Airpot z pompką).
Rogier Pols, dyrektor Bravilor Bonamat B.V. Oddział w Polsce
XQ-689 – z dwustronnym wskaźnikiem poziomu wody i płytą grzewczą pokrytą powłoką nieprzywieralną; system zabezpieczający przed przegrzaniem; poj.: 12 filiżanek; ok. 99 zł, MPM Product.
MPM Product
fot. MPM Product
CM27AZ – z przyciskami do sterowania i cyfrowym zegarem; ruchomy pojemnik na filtr; stal nierdzewna i matowy plastik; ok. 229 zł, Kalorik (Team).
Kalorik (Team)
fot. Kalorik (Team)
COFFEE TO GO MOD CF4015 – 2 dzbanki-termosy ze stali nierdzewnej o pojemności po 4 filiżanki; stały filtr, programator, zegar, kontrolka pracy i alarm dźwiękowy; ok. 199 zł, Solac.
Solac
fot. Solac
Dobrze wybrać
Ekspresy przelewowe, mimo że to dość proste urządzenia, różnią się jakością. Profesjonale powinny być wykonane ze stali nierdzewnej i nie zawierać elementów plastikowych (np. koszyków do filtrów papierowych). Pod wpływem ciepła ulegają one odkształceniom, co ma negatywny wpływ na ekstrakt kawy i jest mniej trwałym rozwiązaniem. Należy pamiętać też o regularnym czyszczeniu i przede wszystkim odkamienianiu urządzenia. Profesjonalne ekspresy sygnalizują, kiedy trzeba to zrobić, dostępne są również modele wyposażone w program do automatycznego odkamieniania.
Przelewowe ekspresy do kawy, mimo iż nie tak popularne, jak ekspresy ciśnieniowe, znajdują wielu zwolenników. Doradzamy, jak wybrac odpowiedni ekspres przelewowy. CAFE GOURMET ALU HD 5410 – system „Boil&Brew” gwarantuje bogaty aromat kawy, dzbanek go dodatkowo zatrzymuje; automatyczny wyłącznik i blokada kapania; anodyzowane aluminium; ok. 749 zł, Philips.
Philips
fot. Philips
MONDO TWIN – w ciągu 5-7 min zaparza 2 dzbanki kawy zachowując jej smak i zapach; sygnalizuje, gdy kawa jest gotowa, płyty ustawiają temperaturę zgodnie z ilością kawy w dzbankach; ok. 3.739 zł, Bravilor Bonamat.
Bravilor Bonamat
fot. Bravilor Bonamat
Zdaniem eksperta
Rogier Pols
Liczba ekspresów przelewowych w porównaniu do ciśnieniowych jest relatywnie mała. Produkowane są w wielu krajach na świecie. Istnieją także różne sposoby zaparzania kawy – inne w Europie, inne np. w USA. W Polsce na ogół używamy ekspresów europejskich. Najważniejszą rolę w procesie zaparzania kawy odgrywają: odpowiednia jakość urządzenia, świeża (najlepiej zimna) woda, temperatura wody w ekspresie (95/96°C) oraz odpowiedni czas ekstrakcji. Wybierając model, należy pamiętać, że kawę zaparzoną w szklanych dzbankach trzeba wypić w ciągu pół godziny. Po tym czasie staje się ona kwaśna. Jeżeli zależy nam na dłuższym czasie podawania kawy, należy wybrać model z termosem (tzw. Airpot z pompką).
Rogier Pols, dyrektor Bravilor Bonamat B.V. Oddział w Polsce
XQ-689 – z dwustronnym wskaźnikiem poziomu wody i płytą grzewczą pokrytą powłoką nieprzywieralną; system zabezpieczający przed przegrzaniem; poj.: 12 filiżanek; ok. 99 zł, MPM Product.
MPM Product
fot. MPM Product
CM27AZ – z przyciskami do sterowania i cyfrowym zegarem; ruchomy pojemnik na filtr; stal nierdzewna i matowy plastik; ok. 229 zł, Kalorik (Team).
Kalorik (Team)
fot. Kalorik (Team)
COFFEE TO GO MOD CF4015 – 2 dzbanki-termosy ze stali nierdzewnej o pojemności po 4 filiżanki; stały filtr, programator, zegar, kontrolka pracy i alarm dźwiękowy; ok. 199 zł, Solac.
Solac
fot. Solac
Dobrze wybrać
Ekspresy przelewowe, mimo że to dość proste urządzenia, różnią się jakością. Profesjonale powinny być wykonane ze stali nierdzewnej i nie zawierać elementów plastikowych (np. koszyków do filtrów papierowych). Pod wpływem ciepła ulegają one odkształceniom, co ma negatywny wpływ na ekstrakt kawy i jest mniej trwałym rozwiązaniem. Należy pamiętać też o regularnym czyszczeniu i przede wszystkim odkamienianiu urządzenia. Profesjonalne ekspresy sygnalizują, kiedy trzeba to zrobić, dostępne są również modele wyposażone w program do automatycznego odkamieniania.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA