Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Smaki i aromaty zimowych wieczorów. Akcesoria na herbatę i czekoladę. Fot. Galicja dla Twojego Domu

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Smaki i aromaty zimowych wieczorów. Akcesoria na herbatę i czekoladę. Fot. Galicja dla Twojego Domu
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
01 marz 2018 09:38

Zimowe wieczory - przygotuj pyszną herbatę i czekoladę

Za oknem mróz, a w domu ciepło, przytulnie i… aromatycznie. Zapach zaparzonej herbaty napełnia całe mieszkanie. Miesza się z orientalną nutą imbiru, świeżością cytryny i cudowną słodyczą czekolady.

Jak zaczarować monotonne, zimowe wieczory? Nie trzeba wiele. Zacznijmy od herbaty. Wybierzmy ulubioną. Czarna, w zależności od czasu parzenia, pobudza (gdy krócej parzymy) albo uspokaja (przy dłuższym parzeniu); biała jest delikatna, ma ponoć właściwości odmładzające; zielona uchodzi za jedną z najzdrowszych (pamiętajmy tylko, że nie lubi wrzątku); czerwona określana jest mianem „spalacza tłuszczu”. Mówi się, że herbata odda wszystko, co ma w sobie najlepszego, jeśli tylko dostanie to, czego potrzebuje. Najbardziej potrzebuje odpowiedniego zaparzenia. Dobrze nada się do tego szklany, żaroodporny dzbanek z przykrywką albo taki ze specjalnym zaparzaczem. Listki będą wówczas mogły swobodnie się rozwinąć i uwolnić smak, a wieczko dzbanka zatrzyma wyjątkowy aromat.

Zimowa herbata potrzebuje też dodatków. Pierwszy to oczywiście cytryna. Bogata w witaminę C, orzeźwia, wspomaga odporność organizmu. Warto pamiętać, że dodajemy ją do herbaty dopiero wtedy, gdy ta się zaparzy, nie wcześniej. 

Miód dodajemy do herbaty wówczas, kiedy ta przestygnie, bo w gorącym płynie traci swoje cenne właściwości. Gdy chcemy uraczyć gości miodowym napojem, nałóżmy złotą substancję do zgrabnej szklanej salaterki w kształcie łódki. Każdy z tego eleganckiego naczynia (a nie ze słoika) osłodzi napar wedle własnych upodobań.

Dobrze jest też pomyśleć o rozgrzewającym imbirze, który poprawia krążenie i aktywizuje system immunologiczny, a także o aromatycznych goździkach.

Niekwestionowaną gwiazdą zimowych wieczorów jest czekolada. Zwiększa poziom endorfiny, czyli hormonu szczęścia, dodaje energii. Magnez w niej zawarty (szczególnie w gorzkiej) poprawia koncentrację. Możemy przygotować gorącą czekoladę bez dodatków albo skusić się na wersję z bitą śmietaną. Odpowiednie będą na przykład efektowne, wysokie szklanki na latte.

Jeśli mamy ochotę przygotować coś naprawdę specjalnego, niech to będzie domowa czekolada z bakaliami (przepis poniżej). Przyda się nam do tego szklane naczynie żaroodporne na tartę, o charakterystycznych karbowanych brzegach. Jest bardzo eleganckie, na stole wygląda jak ozdobny talerz. Czekoladę będzie można w nim bezpiecznie pokroić. 

Domowa czekolada

Składniki: 250 g masła, 1/2 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki kakao,1 opakowanie mleka w proszku. Dodatkowo: migdały blanszowane, orzechy laskowe, żurawina lub wg upodobań np. herbatniki, ryż preparowany, rodzynki, orzechy włoskie itp.

Wykonanie: Wodę, masło i cukier zagotować, mieszać aż rozpuści się cukier, dodać kakao. Ostudzić. Do letniej polewy wsypywać stopniowo mleko i dobrze wymieszać. Tatrę wyłożyć papierem, rozprowadzić czekoladę. Dodać ulubione bakalie. Pozostawić do wystygnięcia na około 3 godziny. Przepis: Anna Matłok, Galicja dla Twojego Domu

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH