Lodówka do kuchni: jak o nią zadbać? Fot. Whirlpool

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Lodówka do kuchni: jak o nią zadbać? Fot. Whirlpool
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
16 maj 2017 10:55

6 porad jak dłużej cieszyć się sprawną lodówką

Kiedy decydujemy się na zakup sprzętu AGD chcemy, aby służył on nam przez długie lata. Warto wiedzieć, że jego żywotność zależy w dużej mierze nie tylko od producenta czy technologii, ale również od nas samych.

Eksperci marki Whirlpool przygotowali krótki poradnik jak wydłużyć życie naszej lodówki w prosty sposób. 

1. Ustawmy lodówkę we właściwym miejscu

Po pierwsze zadbajmy o to, by lodówkę ustawić w miejscu, w którym nie będzie miała styczności z promieniami słonecznymi ani innymi źródłami ciepła. Im zimniejsze otoczenie, tym sprzęt krócej będzie musiał pracować i tym samym będzie pobierał dużo mniej energii elektrycznej, by utrzymać prawidłową temperaturę w komorach.

2. Dostosujmy wysokość nóżek lodówki

Po drugie pamiętajmy, aby wyregulować wysokość nóżek naszej lodówki w celu jej wypoziomowania, by pracowała ona ciszej. Warto, by lodówka była lekko przechylona
do tyłu. Wtedy drzwi będą się swobodniej zamykać. Wystarczy niewielkie przesunięcie na oczku poziomicy.

3. Porządki to podstawa

W przypadku czyszczenia naszej lodówki, najpierw odłączmy ją od źródła zasilania,
a następnie wyczyśćmy brud i kurz zalegający na rurkach skraplacza, znajdującego się z tyłu lodówki. Dzięki temu drobnemu zabiegowi uzyskamy lepszą wymianę ciepła z otoczeniem.

4. Dbajmy o uszczelki naszego sprzętu

Warto regularnie kontrolować stan uszczelek naszej lodówki. W tym celu świetnie sprawdza się test z banknotem – umieszczamy go między drzwiami a szafą lodówki i jeśli po zamknięciu banknot opadnie, oznacza to, że uszczelka nie jest szczelna. Należy wtedy niezwłocznie ją wymienić, a test wykonywać przynajmniej raz na 6 miesięcy.

Pamiętajmy też o czyszczeniu naszych uszczelek, sprawdzonym domowym sposobem jest detergent z wody i sody oczyszczonej, przecieramy nim uszczelkę, a następnie wycieramy do sucha. Unikajmy natomiast octu oraz alkoholu, które niszczą gumę.

5. Używajmy z głową

Przed otworzeniem lodówki warto zastanowić się, co chcemy z niej wyjąć. Dlaczego? Kiedy przy otwartym sprzęcie długo będziemy rozmyślali nad wyborem produktów, do komory urządzenia dostanie się zbyt duża ilość ciepłego powietrza.

Co za tym idzie, chłodziarko-zamrażarka będzie potrzebowała więcej czasu, by szybko przywrócić temperaturę wnętrza sprzed otwarcia drzwi. W efekcie nastąpi także większe zużycie energii elektrycznej.

6. Zadbajmy o technologię

Przy wyborze idealnej lodówki warto wybrać tę bardziej zaawansowaną technologicznie, posiadającą szereg funkcji, które nie tylko ułatwiają przechowywanie produktów spożywczych, ale również zapewniają ich dłuższą żywotność. Wybierzmy lodówkę energooszczędną, najlepiej klasy A++ lub A+++. 

Wybór najlepszej dla nas lodówki, ale i odpowiednie jej eksploatowanie pozwoli cieszyć się nią przez długie lata, jak i obniżyć koszty energii, którą zużywa. Dodatkowo inwestycja w dobry sprzęt zapewni nam zawsze świeżą żywność, która nie traci swoich walorów smakowych.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH