Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

W strefie zero stopni przechowuje się produkty w maksymalnie niskiej temperaturze bez zamrażania. W większości lodówek to pojedyncza szuflada. Najbardziej zaawansowane modele mają ich dwie - oddzielne na mięso, ryby i na biało raz warzywa i owoce. W każdej jest inna temperatura i wilgotność. Na zdjęciu: chłodziarko-zamrażarka CBNes 6256 Liebherr z szufladami na prowadnicach teleskopowych. Cena: ok. 17.399 zł, AGED.

W strefie zero stopni przechowuje się produkty w maksymalnie niskiej temperaturze bez zamrażania. W większości lodówek to pojedyncza szuflada. Najbardziej zaawansowane modele mają ich dwie - oddzielne na mięso, ryby i na biało raz warzywa i owoce. W każdej jest inna temperatura i wilgotność. Na zdjęciu: chłodziarko-zamrażarka CBNes 6256 Liebherr z szufladami na prowadnicach  teleskopowych. Cena: ok. 17.399 zł, AGED.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 07 cze 2013 11:21 (aktualizacja: 20 gru 2013 13:42)

Bogate wnętrze

Nowe modele lodówek mają perfekcyjnie zorganizowane wnętrza. Wszystko po to, aby każdy produkt, nawet najmniejszy, można było szybko odszukać i wyjąć. Nie ma już zakamarków, w których zawieruszy się (i przeterminuje) jogurt czy parówki. Szuflady na prowadnicach, oświetlenie LED, dzielone półki, strefy zero stopni... To rozwiązania stworzone dla naszej wygody.

Czy wiesz, że nawet 1/3 żywności przechowywanej w lodówkach marnuje się z powodu panującego w nich bałaganu? Sprzyja temu nasz styl życia. Duże zakupy najczęściej robimy raz w tygodniu. W pośpiechu wrzucamy je do lodówki i... o wielu zapominamy. Dopiero gdy pakujemy kolejne zakupy, by zrobić na nie więcej miejsca, odkrywamy zaschnięte sery, zwiędłe rzodkiewki, przeterminowane kefiry, nieświeżą kiełbasę. Wraz ze zmianą naszego stylu życia zmieniają się wnętrza lodówek. To przecież najważniejsza szafka w kuchni!

Nowe modele są tak projektowane, by maksymalnie umożliwić wgląd w ich zawartość. Przechowywane produkty muszą być posegregowane z zachowaniem higieny, zawsze widoczne i trzymane w idealnych dla nich warunkach (temperatura, wilgotność).

Co producenci proponują w nowych modelach?

  • Po pierwsze: przezroczyste materiały. Nie trzeba nic wyjmować czy odsuwać – przez szkło i bezbarwne tworzywa wszystko widać. Nowy trend to ich łączenie z metalowymi aplikacjami: półki są oprawiane w ramki, często o podwyższonej krawędzi, dzięki czemu nie ma ryzyka kapania płynów w razie ich rozlania, a balkoniki otrzymują dekoracyjne listwy. Wnętrze lodówki musi być bowiem funkcjonalne, ale i estetyczne.
  • Po drugie: półki o różnorodnej konstrukcji. Oprócz tradycyjnych – o regulowanej wysokości – wygodnie jest mieć przynajmniej jedną półkę dzieloną, tak by można było bez problemu wkładać np. wysokie dzbanki, a także podwieszaną na butelki. Ciekawym rozwiązaniem są półki-tace, które wysuwa się jak szufladę do przodu, by sięgnąć po dalej stojące produkty.
  • Po trzecie: większa swoboda regulacji temperatury i wilgotności. Obok części chłodzącej i mrożącej użytkownik może mieć do dyspozycji strefę zero stopni, w której nawet 3 razy dłużej przechowuje się np. mięso, ryby, nabiał.
  • Po czwarte: szuflady. Są coraz bardziej wyspecjalizowane (i oczywiście przezroczyste), osobne na mięso i nabiał raz warzywa i owoce. W każdej może panować inna temperatura i wilgotność. Tak jak w meblach kuchennych mogą się przesuwać na prowadnicach teleskopowych i zamykać bez trzaskania.
  • Po piąte: oświetlenie. Żarówki żarowe odchodzą do przeszłości. Wnętrza najnowszych modeli oświetlają diody, zamontowane w ich sufitach i po bokach. Są nie tylko bardziej oszczędne, ale także w ich świetle żywność ma bardziej apetyczne kolory.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA