Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Menu dla miłośników zimowego szaleństwa: orzechowe gryczotto z tymiankiem. Fot. Thermomix

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Menu dla miłośników zimowego szaleństwa: orzechowe gryczotto z tymiankiem. Fot. Thermomix
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
16 sty 2019 10:39

Domowa kuchnia - menu dla miłośników zimowego szaleństwa

Do szaleństw na śniegu trzeba się dobrze przygotować, a po powrocie zadbać o dobre rozgrzanie wychłodzonego i narażonego na infekcje organizmu. Grunt to odpowiednie ubranie i… potrawy z dodatkiem właściwych przypraw!

Narty, snowboard, zabawa z dziećmi na śniegu, a nawet zimowe spacery to duże wyzwanie dla naszego organizmu. O odpowiednią temperaturę zadbajmy też od wewnątrz dzięki właściwemu menu. Zarówno przed jak i po zimowych szaleństwach.

 Przyprawiaj na zdrowie

Już tradycyjna chińska medycyna znała pojęcie termiki pokarmowej, dzieląc potrawy, a także przyprawy na te ochładzające i rozgrzewające. Do grupy rozgrzewających przypraw należą głównie te pikantne - pieprz, chili, imbir, gałka muszkatołowa, czy też goździki i czosnek. Nieco mniej oczywiste mogą być takie jak chociażby liść laurowy, kmin rzymski, majeranek, tymianek, a nawet cytrusowa w smaku i zapachu kolendra. Właściwości rozgrzewające mają też ryby, niektóre z kasz i wiele rodzajów orzechów. Jednym z dań, które łączy te przyprawy i składniki jest orzechowe gryczotto z tymiankiem - sycące danie, które bardzo szybko przygotujemy po powrocie z zimowego szaleństwa. Do jego wykonania, oprócz kaszy gryczanej, orzechów włoskich i laskowych, potrzebujemy bulionu warzywnego, czosnku, tymianku, cebuli i masła. Dokładny przepis na gryczotto znajdziemy w kolekcji „Zima z urządzeniem Thermomix®” dostępnej na platformie Cookidoo®.

Rozgrzewająca klasyka kulinarna

Nasze mamy i babcie od zawsze na przeziębienie zalecały klasyczny i niezastąpiony rosół. Wiedziały co robią – zupy dzięki swojej płynnej konsystencji doskonale pobudzają i rozgrzewają. Aby zyskać nieco rumieńców i zapewnić sobie dawkę energii po aktywnie spędzonym dniu na świeżym powietrzu, warto postawić na te sycące, wypełnione po brzegi składnikami. Wiele inspiracji znajdziemy w kolekcji z przepisami na Thermomix® „Pożywne zupy. Treściwe i rozgrzewające”. Jedną z takich propozycji jest zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami. Jej podstawowe przyprawy – gałka muszkatołowa i pieprz – rozgrzeją w mgnieniu oka, a ziemniaki i kalafior sprawią, że długo nie będziemy głodni. Interesującą propozycją z kolekcji jest też wegetariański barszcz. Przyrządzony na bazie buraków i pomidorów z dodatkiem solidnej ilości kminku, goździków i pieprzu będzie nie tylko smakowitym posiłkiem, ale również w mgnieniu oka postawi nas na nogi.

Podczas zimowych szaleństw nie zapomnijmy też o rozgrzewających napojach. Termos z herbatą z dodatkiem hibiskusa w przerwie między zjazdami na stoku, a po aktywnym dniu słynne złote mleko z dodatkiem kurkumy, cynamonu i imbiru i solidna dawka rozgrzewających składników zapewniona.

 Przepis na zupę kalafiorowo-ziemniaczaną z kabanosami

Składniki: 100 g cebuli przekrojonej na pół, 20 g masła, 600 g wody, 500 g różyczek kalafiora pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki, 450 g ziemniaków, pokrojonych na 1,5 cm kawałki, 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona, ¾-1 łyżeczka soli, ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej, 200 g śmietany, 18% tłuszczu, 150 g kabanosów, pokrojonych w 3 mm plastry.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać wodę, kalafior, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować 20 min/100°C/obr. 1. Dodać gałkę muszkatołową, śmietanę i kabanosy, podgrzewać 2 min/90°C/ /obr. 1.5. Zupę kalafiorowo-ziemniaczaną z kabanosami podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli nie masz urządzenia Thermomix® Cebulę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać masło, dusić ok. 5 minut, przełożyć do garnka. Dodać wodę, kalafior, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować ok. 30 min.Dodać gałkę muszkatołową, śmietanę i kabanosy, podgrzewać, gotować jeszcze kilka minut. Zupę kalafiorowo-ziemniaczaną z kabanosami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH