Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dobrej klasy filtry węglowe zapewniają 100% skuteczności nawet przez 3 lata, model Quadro. Fot. Ciarko

Zobacz galerię [2 zdjęć]

Dobrej klasy filtry węglowe zapewniają 100% skuteczności nawet przez 3 lata, model Quadro. Fot. Ciarko
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
10 cze 2016 09:12

Filtr do okapu - czy wiesz kiedy wymienić?

Gdy kuchnia wyposażona jest w odpowiedni okap, gotowanie staje się przyjemnością. Sercem tego urządzenia jest filtr, który oczyszcza powietrze z intensywnych zapachów, nadmiaru pary wodnej oraz drobinek tłuszczu powstających podczas gotowania.

Ma on podstawowy wpływ na funkcjonowanie, obsługę, a także cenę całego okapu. Aby działał skutecznie, warto wiedzieć, jaki filtr będzie pasował do konkretnego urządzenia i kiedy należy go wymienić. 

Większość dostępnych na rynku okapów może pracować w dwóch trybach – jako wyciąg lub jako pochłaniacz, w zależności od warunków montażowych w kuchni. Jednak zarówno w jednym, jak i w drugim urządzeniu podstawową rolę odgrywają filtry. Jakie i dlaczego warto zwrócić na to uwagę?

W pochłaniaczu - najlepiej węglowy

Jeżeli okapu nie można przyłączyć do przewodu kominowego, może on pracować w trybie zamkniętym, czyli jako pochłaniacz. Takie urządzenie zasysa powietrze do środka, oczyszcza je za pomocą filtrów i oddaje do pomieszczenia. W pochłaniaczach najlepiej sprawdzają się węglowe filtry kasetonowe - Zawarty w nich aktywny węgiel neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Montuje się je bezpośrednio na filtr aluminiowy, bez użycia dodatkowych elementów i zaczepów, co ułatwia wymianę. Przy standardowym użytkowaniu okapu ich żywotność wynosi 3 miesiące. Dostępne są także węglowe filtry typu „long life”, które mogą służyć nawet do 3 lat. Zastosowanie takiego filtra w dłuższej perspektywie przekłada się na obniżenie kosztów eksploatacji. Jeżeli czyszczony będzie w zmywarce co najmniej raz w miesiącu i suszony w odpowiedniej temperaturze, to nawet po tym okresie może zapewnić ponad 50% skuteczności. Spośród wielu rodzajów filtrów węglowych coraz większą popularność zyskują specjalistyczne filtry montowane bezpośrednio na silniku, które stanowią jego dodatkową osłonę przed zanieczyszczeniami – mówi Kamil Machura, ekspert firmy Ciarko, lidera w produkcji okapów. Warto pamiętać, że niektóre urządzenia posiadają także wskaźnik zużycia filtrów, który powiadamia o konieczności ich wymiany.  

Innowacje dla wyciągu 

Wyciąg to okap pracujący w trybie otwartym – powietrze pochłaniane przez urządzenie przechodzi przez stały filtr i odprowadzane jest przewodem wentylacyjnym na zewnątrz budynku. W przypadku popularnych w wyciągach filtrów akrylowych i flizelinowych, trzeba uwzględnić dodatkowe koszty ich wymiany w przyszłości. Natomiast dobrej jakości filtry metalowe, także polecane do wyciągów, można myć w zmywarce – Oprócz tradycyjnych filtrów ze stali lub aluminium na rynku dostępne są również elektrostatyczne filtry plazmowe. Ich innowacyjna technologia gwarantuje skuteczność na poziomie 99,9%. Poza neutralizacją zapachów i pary wodnej, oczyszczają powietrze także z bakterii, wirusów, grzybów i alergenów. Wpływa to pozytywnie nie tylko na komfort pracy w kuchni, ale i na zdrowie domowników – dodaje ekspert firmy Ciarko. Nowoczesne okapy wyposażone są również w funkcję sensora zapachu, dzięki któremu urządzenie włącza się jedynie w razie potrzeby i dostosowuje intensywność pracy do warunków panujących w kuchni. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH