Dobrej klasy filtry węglowe zapewniają 100% skuteczności nawet przez 3 lata, model Quadro. Fot. Ciarko

Zobacz galerię [2 zdjęć]

Autor: Anna Usakiewicz
10 cze 2016 09:12

Filtr do okapu - czy wiesz kiedy wymienić?

Gdy kuchnia wyposażona jest w odpowiedni okap, gotowanie staje się przyjemnością. Sercem tego urządzenia jest filtr, który oczyszcza powietrze z intensywnych zapachów, nadmiaru pary wodnej oraz drobinek tłuszczu powstających podczas gotowania.

Ma on podstawowy wpływ na funkcjonowanie, obsługę, a także cenę całego okapu. Aby działał skutecznie, warto wiedzieć, jaki filtr będzie pasował do konkretnego urządzenia i kiedy należy go wymienić. 

Większość dostępnych na rynku okapów może pracować w dwóch trybach – jako wyciąg lub jako pochłaniacz, w zależności od warunków montażowych w kuchni. Jednak zarówno w jednym, jak i w drugim urządzeniu podstawową rolę odgrywają filtry. Jakie i dlaczego warto zwrócić na to uwagę?

W pochłaniaczu - najlepiej węglowy

Jeżeli okapu nie można przyłączyć do przewodu kominowego, może on pracować w trybie zamkniętym, czyli jako pochłaniacz. Takie urządzenie zasysa powietrze do środka, oczyszcza je za pomocą filtrów i oddaje do pomieszczenia. W pochłaniaczach najlepiej sprawdzają się węglowe filtry kasetonowe - Zawarty w nich aktywny węgiel neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Montuje się je bezpośrednio na filtr aluminiowy, bez użycia dodatkowych elementów i zaczepów, co ułatwia wymianę. Przy standardowym użytkowaniu okapu ich żywotność wynosi 3 miesiące. Dostępne są także węglowe filtry typu „long life”, które mogą służyć nawet do 3 lat. Zastosowanie takiego filtra w dłuższej perspektywie przekłada się na obniżenie kosztów eksploatacji. Jeżeli czyszczony będzie w zmywarce co najmniej raz w miesiącu i suszony w odpowiedniej temperaturze, to nawet po tym okresie może zapewnić ponad 50% skuteczności. Spośród wielu rodzajów filtrów węglowych coraz większą popularność zyskują specjalistyczne filtry montowane bezpośrednio na silniku, które stanowią jego dodatkową osłonę przed zanieczyszczeniami – mówi Kamil Machura, ekspert firmy Ciarko, lidera w produkcji okapów. Warto pamiętać, że niektóre urządzenia posiadają także wskaźnik zużycia filtrów, który powiadamia o konieczności ich wymiany.  

Innowacje dla wyciągu 

Wyciąg to okap pracujący w trybie otwartym – powietrze pochłaniane przez urządzenie przechodzi przez stały filtr i odprowadzane jest przewodem wentylacyjnym na zewnątrz budynku. W przypadku popularnych w wyciągach filtrów akrylowych i flizelinowych, trzeba uwzględnić dodatkowe koszty ich wymiany w przyszłości. Natomiast dobrej jakości filtry metalowe, także polecane do wyciągów, można myć w zmywarce – Oprócz tradycyjnych filtrów ze stali lub aluminium na rynku dostępne są również elektrostatyczne filtry plazmowe. Ich innowacyjna technologia gwarantuje skuteczność na poziomie 99,9%. Poza neutralizacją zapachów i pary wodnej, oczyszczają powietrze także z bakterii, wirusów, grzybów i alergenów. Wpływa to pozytywnie nie tylko na komfort pracy w kuchni, ale i na zdrowie domowników – dodaje ekspert firmy Ciarko. Nowoczesne okapy wyposażone są również w funkcję sensora zapachu, dzięki któremu urządzenie włącza się jedynie w razie potrzeby i dostosowuje intensywność pracy do warunków panujących w kuchni. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH