Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Focaccia Broccoli. Fot. Thermomix

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Focaccia Broccoli. Fot. Thermomix
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
18 lut 2019 13:33

Focaccia - świetne przepisy na włoskie pieczywo

Pizza i pasta – odpowie bez dłuższego zastanowienia większość z nas, gdy przyjdzie wymienić najsłynniejsze dania kuchni włoskiej. Tymczasem jest jeszcze jeden włoski przysmak, bez którego mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego nie wyobrażają sobie dnia. To focaccia.

Skąd wywodzi się to typowo włoskie pieczywo, czym różni się od klasycznej pizzy, z czym je łączyć i czy w grę wchodzi tylko wersja wytrawna?

Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawanego najczęściej z dobrej jakości oliwą. Znana była już starożytnym Rzymianom, którzy wypiekany nad paleniskiem placek składali w ofierze bogom. W czasach renesansu focaccia była potrawą weselną, a do XVI wieku jadaną w kościołach nie tylko podczas ślubów, ale też pogrzebów.

Zobacz także: Ściana nad blatem - 20 wyjątkowych zdjęć kuchni

Focaccia, kojarzona głównie z regionem Ligurii i jej stolicą Genuą, uważana była za przysmak rybaków, a wersja z cebulą za główne pożywienie robotników, pracujących w porcie przy rozładunkach. Dziś focaccia dla Włochów to podstawa śniadania, ale też obiadu, kolacji czy przekąski do popijanego popołudniami wina.

Bardziej puszysta kuzynka pizzy

Fakt, że podstawą focacci jest mąka, drożdże oraz oliwa nasuwa pytanie czym ten włoski placek różni się od tradycyjnej pizzy? Sekret tkwi w cieście i dodatkach. Ciasto w focacci jest bardziej puszyste niż w tradycyjnej, neapolitańskiej pizzy, ale też potrzebuje znacznie więcej czasu, by wyrosnąć (przynajmniej godzinę tak, by podwoiło swoją objętość). W oryginalnej focacci nie znajdziemy też sosu pomidorowego – podstawowego składnika niemalże każdej, włoskiej pizzy.

To Cię zainteresuje: Elewacja domu: 20 sposobów na wykończenie ścian

Ze względu na dodane składniki możemy natomiast wyróżnić kilka regionalnych odmian focacci. W tej najsłynniejszej – focacci alla genovese znajdziemy jedynie dodatek soli morskiej. Jeśli trafimy na focaccię w formie dwóch kawałków cienkiego ciasta, przełożonych ciągnącym się serem to będziemy mieć do czynienia z focaccią di Recco. Z kolei focaccia w formie okrągłego, nieco grubszego niż w wersji z Genui ciasta z dodatkiem świeżych pomidorków to wersja charakterystyczna dla regionu Puglii i miasta Bari.

Focaccia po polsku

Ustaliliśmy już, że w focacci kluczową rolę odgrywa ciasto – puszyste, wyrośnięte, jakby napowietrzone, ale jednocześnie chrupiące i przyrumienione. Grunt to odpowiednie proporcje składników i czas wyrabiania ciasta. Warunki te pomoże nam spełnić jedna z najnowszych kolekcji przepisów na Thermomix® „Focaccia. Kuchnia włoska”, dostępnych na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

Dzięki odpowiedniej funkcji ciasto o idealnej konsystencji wyrobimy w zaledwie dwie minuty, a z proponowanych przepisów przygotujemy ciekawe, własne wersje focacci. Miłośników mięsa zaciekawi z pewnością przepis na focaccię z białą, surową kiełbasą. Ci którzy za mięsem nie przepadają będą mogli wybrać wersję z brokułami i filecikami anchois lub klasyczną, bez dodatków, ale za to w towarzystwie serowej pasty z oliwkami.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH