Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Garnek do szparagów i makaronu. Fot. MPM

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Garnek do szparagów i makaronu. Fot. MPM
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
14 cze 2017 09:40

Garnek do szparagów i makaronu - idealny na letni sezon

Choć z roku na roku szparagów zjadamy coraz więcej, ich przygotowanie nadal sprawia wiele kłopotów. Zadajemy sobie pytanie, w jaki sposób szparagi obrać, na jaki kształt pokroić, gotować czy może raczej piec?

Sezon na szparagi trwa w najlepsze! Duża zawartość błonnika, witaminy C i E sprawiają, że są nie tylko warzywami delikatnymi dla organizmu, ale też niskokalorycznymi, co sprzyja zrzuceniu zbędnych kilogramów. W ich przygotowaniu pomoże garnek MPM do zadań specjalnych, model MGK-09.

Choć z roku na roku szparagów zjadamy coraz więcej, ich przygotowanie nadal sprawia wiele kłopotów. Zadajemy sobie pytanie, w jaki sposób szparagi obrać, na jaki kształt pokroić, gotować czy może raczej piec? Kto pyta, nie błądzi. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, dlatego odpowiednie ich przyrządzenie gwarantuje wyrazisty smak i zachowanie wartości odżywczych.

Czytaj również: Okap w kuchni: 10 ciekawych pomysłów na aranżację

Obrane szparagi należy gotować pionowo. Ugotowanie ich w zwykłym garnku może być problematyczne, ponieważ główki szparagów nie powinny znaleźć się w wodzie a związane sznurkiem w tradycyjnym naczyniu mogą się przewracać. Do gotowania tych warzyw najlepiej wykorzystać specjalny garnek do szparagów, który jest na tyle wysoki, że pozwoli przygotować je w całości, bez konieczności dzielenia na mniejsze części czy wiązania niebarwiącym sznurkiem.

Garnek do szparagów MGK-09 marki MPM będzie dużym ułatwieniem w kuchni – jest pojemny (4,2 l), posiada praktyczną miarkę wewnątrz, pokrywę z otworem do odprowadzania pary oraz stalowy koszyczek do odcedzania. Naczynie jest wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej i doskonale sprawdzi się na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych. Model MGK-09 jest niezastąpiony w odcedzaniu nie tylko szparagów, ale też makaronu do spaghetti lub innych produktów.

Zielonych szparagów, które wśród tych warzyw uchodzą za aromatyczniejsze i smaczniejsze, nie trzeba obierać. Ich przygotowanie należy zacząć od umycia w zimnej wodzie, następnie należy odłamać twarde i zdrewniałe grubsze końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę, odcedzić - od razu przepłukać i schłodzić zimną wodą - kolejno wystarczy je piec lub smażyć ok. 10 minut i gotowe!

Garnek do szparagów i makaronu MGK-09
Cena: 89 zł

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH