Garnek do szparagów i makaronu. Fot. MPM

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Garnek do szparagów i makaronu. Fot. MPM
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
14 cze 2017 09:40

Garnek do szparagów i makaronu - idealny na letni sezon

Choć z roku na roku szparagów zjadamy coraz więcej, ich przygotowanie nadal sprawia wiele kłopotów. Zadajemy sobie pytanie, w jaki sposób szparagi obrać, na jaki kształt pokroić, gotować czy może raczej piec?

Sezon na szparagi trwa w najlepsze! Duża zawartość błonnika, witaminy C i E sprawiają, że są nie tylko warzywami delikatnymi dla organizmu, ale też niskokalorycznymi, co sprzyja zrzuceniu zbędnych kilogramów. W ich przygotowaniu pomoże garnek MPM do zadań specjalnych, model MGK-09.

Choć z roku na roku szparagów zjadamy coraz więcej, ich przygotowanie nadal sprawia wiele kłopotów. Zadajemy sobie pytanie, w jaki sposób szparagi obrać, na jaki kształt pokroić, gotować czy może raczej piec? Kto pyta, nie błądzi. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, dlatego odpowiednie ich przyrządzenie gwarantuje wyrazisty smak i zachowanie wartości odżywczych.

Czytaj również: Okap w kuchni: 10 ciekawych pomysłów na aranżację

Obrane szparagi należy gotować pionowo. Ugotowanie ich w zwykłym garnku może być problematyczne, ponieważ główki szparagów nie powinny znaleźć się w wodzie a związane sznurkiem w tradycyjnym naczyniu mogą się przewracać. Do gotowania tych warzyw najlepiej wykorzystać specjalny garnek do szparagów, który jest na tyle wysoki, że pozwoli przygotować je w całości, bez konieczności dzielenia na mniejsze części czy wiązania niebarwiącym sznurkiem.

Garnek do szparagów MGK-09 marki MPM będzie dużym ułatwieniem w kuchni – jest pojemny (4,2 l), posiada praktyczną miarkę wewnątrz, pokrywę z otworem do odprowadzania pary oraz stalowy koszyczek do odcedzania. Naczynie jest wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej i doskonale sprawdzi się na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych. Model MGK-09 jest niezastąpiony w odcedzaniu nie tylko szparagów, ale też makaronu do spaghetti lub innych produktów.

Zielonych szparagów, które wśród tych warzyw uchodzą za aromatyczniejsze i smaczniejsze, nie trzeba obierać. Ich przygotowanie należy zacząć od umycia w zimnej wodzie, następnie należy odłamać twarde i zdrewniałe grubsze końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę, odcedzić - od razu przepłukać i schłodzić zimną wodą - kolejno wystarczy je piec lub smażyć ok. 10 minut i gotowe!

Garnek do szparagów i makaronu MGK-09
Cena: 89 zł

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH