Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wspaniały przepis na aromatyczną pierś z gęsi. Fot. Sam Cook

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Wspaniały przepis na aromatyczną pierś z gęsi. Fot. Sam Cook
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
13 lis 2018 13:38

Gotowanie - wspaniały przepis na aromatyczną pierś z gęsi

Czas świąt i karnawału to prawdziwy festiwal kulinarnych aromatów. Obok tradycyjnych potraw na uroczystych stołach coraz częściej możemy spotkać alternatywne propozycje dań.

Są one wynikiem rosnącego zainteresowania sztuką kulinarną wśród świadomych smaku pasjonatów gotowania. Marka Sam Cook przenosi do domowego zacisza metodę sous-vide, znaną z najlepszych światowych restauracji. To właśnie dzięki niej świąteczno-karnawałowe potrawy wejdą na najwyższy poziom smakowej maestrii.

Restauracyjne świąteczne menu

Wykwintne. Zaskakujące. Pełne aromatu. Tak można określić dania, które powstały z użyciem metody sous-vide proponowanej przez markę Sam Cook. Pozwala ona na prowadzenie odważnej, zdrowej i innowacyjnej kuchni we własnym domu. Jaki jest jej sekret?

Zobacz także: Szara kuchnia - zobacz 20 pięknych wnętrz

To powolne gotowanie produktów w stałej, obniżonej temperaturze wody, w próżniowo zamkniętych woreczkach foliowych. Przygotowane w ten sposób mięsa, owoce morze czy warzywa nie tracą pełni witamin i naturalnych składników odżywczych. To doskonała technika, która pomoże zaskoczyć rodzinę podczas świątecznych spotkań, a także przyjaciół w karnawałowe wieczory. Restauracyjne menu nareszcie można powtórzyć w domowych warunkach.

Przygotowanie dań sous-vide

Świąteczny okres jest dla wszystkich chwilą oddechu. Oderwanie się od pędzącej codzienności, to okazja na spełnianie kulinarnych marzeń. Termo cyrkulator Sous Vide PSC-20 marki Sam Cook pozwala na perfekcyjne opanowanie metody sous-vide. Odpowiada za obieg wody w naczyniu i kontrolę jej temperatury w trakcie gotowania. Jest prosty w obsłudze i z łatwością zmieści się w kuchennej szufladzie. Dotykowy panel z wyświetlaczem LED pozwala na regulację temperatury w zakresie od 0 do 90°C – co 0,5 °C oraz na ustawienie czasu pracy w zakresie od 0 do 99 godzin 59 minut – co 1 minutę. To urządzenie dla wymagających osób, które chcą, aby ich sztuka kulinarna była na profesjonalnym poziomie.

Termo cyrkulator Sous Vide PSC-20 Sam Cook: cena detaliczna 699 złotych

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym i placuszkami z dyni

Pierś z gęsi przygotowana metodą sous-vide to danie pasujące do wszystkich świątecznych i karnawałowych spotkań. Poznaj wykwintny przepis rodem z najlepszej restauracji!
Porcja dla dwóch osób, czas przygotowania ok. 30 minut, czas oczekiwania ok. 70 minut
Składniki:
• 2 piersi gęsie
• sól
• pieprz czerwony świeżo mielony
• tymianek
• skórka otarta z cytryny
Sos żurawinowy:
• 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
• 100 ml miodu
• 150 ml wina czerwonego
• 2 figi

Placki dyniowe:
• 300 g dyni obranej (piżmowej lub Hokkaido)
• 1 cebula
• 5 łyżek mąki
• 1 jajo
• sól
• pieprz
• gałka muszkatołowa
• olej do smażenia
Dekoracja:
• 2 figi
• łyżka masła
• łyżka miodu
• ½ łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania piersi z gęsi. Natrzyj je solą, pieprzem, tymiankiem i skórką z cytryny. Tak zamarynowane mięso zapakuj próżniowo przy użyciu zgrzewarki próżniowej Sam Cook (każdy kawałek oddzielnie). Odłóż i zaczekaj minimum pół godziny. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej i spakowane przetrzymać w lodówce. W garnku z wodą zamocuj termo cyrkulator Sam Cook i ustaw temperaturę 65°C. Wyreguluj także czas na 60 minut. Piersi gęsie w woreczkach włóż do garnka.

W między czasie przyrządź sos żurawinowy: Żurawinę usmaż z miodem; gdy będzie miękka dodaj łyżkę masła i podlej czerwonym winem. Gdy wino odparuje i sos się zagęści, jest gotowy do podania.
Czas na placuszki! Zetrzyj na tarce dynię i cebulę (jak w przypadku placków ziemniaczanych). Do pulpy dodaj jajo, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Formuj łyżką niewielkie placuszki i wykładaj na rozgrzany na patelni olej; smaż z obu strony na złoty kolor. Przekrojone na pół figi podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem miodu i octu balsamicznego .Na talerz wyłóż placuszki dyniowe, a następnie wylej sos żurawinowy. Na sosie ułóż pierś z gęsi i udekoruj smażonymi figami.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH