Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
29 maj 2012 12:05

Gotuj na gazie

Wolisz przygotowywać posiłki na prawdziwym ogniu? Wyposaż kuchnię w płytę gazową! Nowe modele zaskakują eleganckim designem, przydatnymi funkcjami i różnorodnością wymiarów.

Są łatwe do utrzymania w czystości - ruszty niektórych można nawet myć w zmywarce.

Neptune – stal szlachetna, ruszt żeliwny (można myć w zmywarce), elegancka krawędź typu slim (3 mm); cena: ok. 1.699 zł, (59x51 cm), Franke.

' title=
fot. Franke

Materiały

Najpopularniejsze to szkło ceramiczne i hartowane (ceramiczne jest bardziej odporne na zarysowania) oraz stal szlachetna. Szkło najczęściej oferowane jest w kolorze czarnym, ale można też wybrać model z płytą podpalnikową srebrną, grafitową, białą, czy nawet żółtą albo niebieską. Modele ze stali szlachetnej zawsze mają jedwabiście gładką powierzchnię, co ułatwia czyszczenie. Jest to typ stali, która nigdy nie rdzewieje. Oba materiały są łatwe do utrzymania w czystości. Najlepiej stosować specjalne preparaty do stali szlachetnej (nierdzewnej) lub szkła ceramicznego, które czyszczą i zabezpieczają powierzchnię przed przywieraniem zabrudzeń oraz odciskami palców.

Do kuchni retro i klasycznych można wybrać model z płytą stylizowaną, z dekoracyjnym wykończeniem np. w kolorze miedzi, kremowym czy antracytowym. Ruszty mogą wykonane z żeliwa albo emaliowanej stali. Zwykle składają się z 2-3 części, ale są też modele z oddzielnymi rusztami dla wszystkich palników. Ruszty to elementy płyt gazowych najtrudniejsze do wyczyszczenia. Niektóre można myć w zmywarkach. Jeśli w kuchni jest mały zlewozmywak, warto wybrać ruszty pojedyncze, które bez problemu się w nim zmieszczą.

Wymiary

Ich wybór jest bardzo duży. Najważniejszy wymiar, na który trzeba zwracać uwagę podczas zakupów, to szerokość (i dopasowanie do szafki kuchennej, w której płyta ma być zainstalowana). Popularne rozmiary to ok. 30, 60, 70, 75, 90 cm, ale są też ok. 110 i 120 cm. Najmniejsze płyty (o szer. 30 cm) mają 1-2 palniki. To modele typu domino, przeznaczone głównie do montażu obok innych rodzajów płyt (np. indukcyjnych), tak by stworzyć strefę gotowania dopasowaną do indywidualnych potrzeb.

Po 4 palniki mają zwykle płyty o szer. 60, 110 i 120 cm. W największą liczbę palników – aż 5, są najczęściej wyposażone modele o szer. 70, 75 i 90 cm. Im szersza płyta, tym większa swoboda podczas gotowania i możliwość stawiania bardzo dużych naczyń jednocześnie obok siebie. W przypadku niskich osób warto wziąć pod uwagę model bardzo szeroki (110-120 cm), wyposażony w palniki ustawione w jednym rzędzie. Wszystkie płyty gazowe zabudowuje się w blacie. W zależności od modelu, krawędź płyty może znajdować się na równi z nim lub być kilka milimetrów powyżej niego.

Najbardziej luksusowe modele, rekomendowane do zabudowy w kamieniu i kompozycie, mają ruszty znajdujące się na poziomie blatu. Inne zaś – wprost przeciwnie – znajdują się nad poziomem blatu, a dodatkowo otacza je wysoka, stalowa ramka. Szklane płyty najczęściej mają fazowane krawędzie (rodzaj rastrów). Są one w różnych szerokościach, na wszystkich krawędziach lub niektórych. Z przodu lub z prawej strony znajdują się pokrętła do sterowania płytą.

WASZE KOMENTARZE (3)

DODAJ KOMENTARZ
  • Agnieszka, 2017-03-16 07:37:17

    U mnie też gotowanie na gazie, od lat! Dla mnie jest wygodnie i przede wszystkim wiem w jaki sposób co gotować. Ostatnio tylko zmieniłam butlę z tradycyjnej stalowej i ciężkiej na lekką, nowoczesną - dobra zmiana:)
  • Olka, 2015-07-17 07:40:44

    Może i to kwestia przyzwyczajenia ale ja tez gotuję na gazie od zawsze i nie wyobrażam sobie innej opcji.
  • karrola, 2015-06-23 20:27:22

    Mam płyte gazową na 4 palniki i nie wyobrażam sobie gotowania na czymkolwiek innym. Kwestia przyzwyczajenia. Do tego butla i super się gotuje jak jest dobry gaz to i szybko i wygoda odpowiednia

POLECAMY W SERWISACH