Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Do wyprodukowania domowego oleju możemy wykorzystać różne rodzaje orzechów: migdały, orzechy nerkowca czy ziemne. Fot. Gorenje

Zobacz galerię [2 zdjęć]

Do wyprodukowania domowego oleju możemy wykorzystać różne rodzaje orzechów: migdały, orzechy nerkowca czy ziemne. Fot. Gorenje
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
15 kwi 2016 14:47

Jedz zdrowo: sam zrób olej tłoczony na zimno

Mechaniczne tłoczenie na zimno to najzdrowszy sposób pozyskiwania oleju. Teraz możemy zrobić to sami w zaciszu własnej kuchni. Zobaczcie jak!

Własny olej, wyciśnięty w domu ze świeżych nasion? Czemu nie! I to jeszcze zachowujemy wszystkie właściwości odżywcze oraz kwasy nienasycone Omega 3 i 6 nasion i ziaren z których olej pozyskujemy. Wszystko to dzięki temu, że olej tłoczony jest w temperaturze poniżej 50ºC.

Zrobić to możemy we własnej kuchni dzięki specjalnemu sprzętowi AGD - prasie do wyciskania oleju na zimno. Urządzenie posiada 2 pojemniki: na świeżo pozyskany olej i na pozostałości z nasion, które możemy wykorzystać do produkcji własnej, ekologicznej mąki.

Do przygotowania oleju w domowych warunkach można wykorzystać: migdały, siemię lniane, ziarna słonecznika, orzeszki ziemne, ziarna maku, pistacje, ziarna sezamu, orzechy włoskie i laskowe, orzeszki pinii, kiełki pszenicy, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca czy pestki dyni.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH