• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
28 wrz 2010 11:49

Kawa w kapsułkach

Wkładasz kapsułkę, przyciskasz guzik ekspresu i kawa – jak w dobrej kawiarni – gotowa. Zaletą takiego parzenia jest przede wszystkim wyjątkowo prosta obsługa, ale też czyszczenie.

Zanim kupisz ekspres, najlepiej przetestuj wcześniej smak kawy kilku producentów. Bo do poszczególnych modeli pasują kapsułki (w wielu smakach) tylko jednej marki. Bajeczne kolory! Ekspresy LAVAZZA „A MODO MIO” parzą kawę oraz mają funkcję gorącej wody do herbaty. Za pomocą dyszy pary można spienić mleko do cappuccino czy latte. Cena: ok. 699 zł, LAVAZZA.

' title=
fot. LAVAZZA

Ekspres NESCAFE Dolce Gusto „Circolo” jest tak wąski, że łatwo znaleźć dla niego miejsce na półce lub blacie. Podczas przygotowywania kawy lub czekolady podświetla filiżankę. Do wyboru metaliczna czerwień i grafit. Cena: ok. 650 zł, Dolce Gusto.

' title=
fot. Dolce Gusto

Z limitowanej edycji Tchibo: ekspres „Cafissimo Orange”. Wyposażony w dyszę do przygotowania mlecznej pianki. Gdy zapomnisz go wyłączyć, zrobi to sam po 2 godzinach. Cena: ok. 349 zł, Tchibo.

' title=
fot. Tchibo

Stojak na kapsułki z Brabantia. Można pogrupować kawę kolorami; wewnątrz jest pojemnik na łyżeczki albo cukier. Cena: ok. 139,99 zł, Brabantia.

' title=
fot. Brabantia
Aztecka rozkosz
■ łyżka słodzonego mleka skondensowanego ■ łyżeczka gorzkiego kakao ■ łyżka odtłuszczonego mleka ■ kapsułka kawy Nespresso Roma lub Decaffeinato Intenso ■ ½ łyżeczki sproszkowanego cejlońskiego cynamonu ■ 2 łyżeczki syropu karmelowego ■ 2 łyżeczki śmietany kremówki o temperaturze pokojowej ■ oraz – do przybrania – laska cynamonu cejlońskiego Przelej mleko skondensowane do filiżanki cappuccino. Dodaj kakao, cynamon i łyżkę mleka o temperaturze pokojowej. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wierzch dodaj kawę. Na koniec udekoruj śmietanką i karmelem. Przybierz laską cynamonu. Poleca: Nespresso

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH