Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kawy mrożone idealne na lato: tonicpresso. Fot. Nivona

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Kawy mrożone idealne na lato: tonicpresso. Fot. Nivona
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
12 sie 2019 11:17

Kawy mrożone - idealne na lato

Kochasz kawę i pijesz ją przez okrągły rok, każdego dnia? Nic dziwnego! Ten pyszny napój pobudza, dodaje energii i poprawia nastrój.

Jest przyjemnym rytuałem, sposobem na przerwę w pracy czy na spędzanie czasu z przyjaciółmi. W lecie, gdy wysoka temperatura za oknem jest wyraźnie odczuwalna, często najbardziej preferowaną wersją jest kawa mrożona, orzeźwiająca, z kostkami lodu. Wybierz swoją ulubioną spośród przepisów, które przygotował Mistrz Polski Baristów – Marcin Rusnarczyk.
Frappe w stylu greckim, kawa blendowana z kostkami lodu jak z amerykańskiej kawiarni czy włoski klasyk – z dodatkiem lodów waniliowych? Kawę mrożoną pije się w różnych częściach świata na wiele sposobów – często mogą one zaskakiwać formą podania i składnikami. Wystarczy odpowiednio je połączyć i wykonać kilka tricków, a uzyskamy efekt jak z najlepszej kawiarni. Ale pamiętajmy – co zawsze podkreśla Mistrz Polski Baristów – Marcin Rusnarczyk, że „podstawą każdej kawy jest dobrze zaparzone espresso”.
Niezależnie od tego, na jaką wersję kawy się zdecydujemy, napój, który otrzymujemy ma spełniać trzy zadania – pobudzać, orzeźwiać i oczywiście odpowiadać naszym gustom.

Mrożona Kawa z tonikiem na patyczkach, czyli sorbet tonicpresso ze świeżymi owocami 
Pierwsza propozycja od baristy to niekonwencjonalny, ale prosty w wykonaniu pomysł, którego efekt z pewnością zaskoczy niejednego kawosza. Odpowiedni dobór składników tej kawy pozwala zamrozić je na patykach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu! Z pomocą ekspresu Nivona CafeRomatica 789 przygotujesz tonicpresso o wybranej przez siebie mocy. Gdy znajdziesz już swoją idealną wersję kawy – o wymarzonych przez siebie proporcjach – ekspres z łatwością ją „zapamięta” dzięki funkcji Moja Kawa. Do tego jej przygotowanie na pewno nie zakłóci Twojego spokoju, bo ten model posiada wyjątkowo cichy młynek. Poznaj przepis gwarantujący natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień!
Składniki: 150 ml toniku, 1 espresso 40 ml , świeże owoce – np. maliny, borówki, kilka listków mięty, 2-3 kostki lodu

Wykonanie: Połącz ze sobą tonic i espresso. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.

Chia z kawą, mlekiem migdałowym, miodem i musem
Druga propozycja na mrożoną kawę znajdzie swoich zwolenników wśród kawoszy, którzy dbają o właściwe odżywianie. Nasiona chia zawierają cenne składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy E, B1, B3. Do tego w przepisie znajduje się niskokaloryczne mleko migdałowe, miód, który zawsze warto wybrać zamiast białego cukru, oraz owocowe musy. Pozostaje już tylko zaparzenie kawy, o mocy i aromacie wybranym dzięki systemowi Aroma Balance. Ekspres Nivona CafeRomatica 960 umożliwia spersonalizowanie aż 9 receptur kawowych, co w połączeniu z 9 gotowymi przepisami pozwala wybrać spośród aż 18 wariantów. Model ten posiada wyjątkowo cichy młynek i zintegrowany interfejs Bluetooth umożliwiający korzystanie z aplikacji NivonaApp. A to wszystko zamknięte w niezwykle nowoczesnym designie z dużym, ułatwiającym obsługę 5-calowym ekranem dotykowym. Teraz pozostaje już tylko cieszyć się owocowo-kawowym orzeźwieniem!

Składniki: 2łyżki ziaren chia, 70 ml mleka migdałowego, espresso 40 ml, łyżka miodu, 50 g zmiksowanych malin, 50 g zmiksowanego świeżego mango

Wykonanie: Do pękatej szklanki lub słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko, miód i przestudzone espresso. Pozostaw na kilka godzin. Następnie wylej na wierzch warstwę zmiksowanego mango i malin. Na wierzchu połóż 2 – 3 świeże maliny i 2 listki mięty.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH